Geld lenen voor je start up

  • Flex
  • Comments Off
startup

Je hebt een briljant idee, maar constateert dat je het kapitaal ontbeert om een onderneming op te zetten. In dat geval is geld lenen een optie om de wereld te gaan veroveren.

Geld lenen is niet gemakkelijk

Geld lenen is overigens niet gemakkelijk als je beginnend ondernemer bent, je hebt immers nog geen vaste inkomsten. Eventuele alternatieven zijn het aanvragen van subsidies terwijl ook crowdfundingsacties een steeds normalere manier worden om aan geld te komen om een bedrijf te kunnen beginnen. In eerste instantie zul je echter proberen om geld los te peuteren bij de bank. Doe je dat, dan zul je in elk geval altijd een ondernemingsplan moeten kunnen laten zien waarin je aangeeft hoe je onderneming er uit met gaan zien, geef je een beeld van jezelf als ondernemer en van het product of dienst dat je aan wilt gaan bieden. Daarnaast ga je in op de vraag hoe winstgevend je product of dienst straks kan en moet zijn.

De overheid staat garant

Banken staan echter niet te springen om een lening te verstrekken om de simpele reden dat er geen enkele garantie is dat de lening ook terugbetaald kan worden. Banken proberen daarom op andere manieren zogenaamde startups te stimuleren en te ondersteunen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via Qredits, waaraan ook de grote jongens als ING, ABN Amro en Rabobank deelnemen. In dit geval betekent geld lenen dat de overheid garant staat voor de startende ondernemer. Daarnaast heb je nog de BMKB, de Borgstelling MKB Kredieten. Ook in dat geval staat de overheid garant voor het grootste deel van de financiering.

Innovatiekrediet

Behalve de vraag hoe je een krediet kunt krijgen, is et ook nog de vraag hoeveel geld je kunt lenen. Bij Qredits verschilt dit nogal; dit kan een microkrediet zijn tot een bedrag van maximaal vijftigduizend euro, maar evengoed een MKB-krediet van 250.000 euro. Als het bedrijf dat je wilt beginnen een meer dan uitstekend marktperspectief heeft, dan kan het eventueel ook in aanmerking komen van een Innovatiekrediet van de overheid. Deze subsidie moet de innovatiekracht in ons land stimuleren om zo economische groei mogelijk te maken.

Vraag geld van derden

De overheid kan starters ook ondersteunen via de Startup Box en wat ook een manier van geld lenen is, is derden te vragen middels een crowdfundingsactie. Je bent niet de eerste de op deze manier geld bijeen kreeg en met dat geld een florerend bedrijf wist neer te zetten.

Previous «
Next »