6 belangrijke stappen in het isoleren van je bedrijfspand

  • Flex
  • Comments Off
isoleren bedrijfspand

Als ondernemer wil je je vaste lasten zo laag mogelijk houden. Het energieverbruik van je bedrijfspand zorgt voor aanzienlijk vaste lasten, waardoor dit een goed startpunt is om je vaste lasten te proberen te verminderen. Een lager energieverbruik kun je realiseren door ervoor te zorgen dat je bedrijfspand beter geïsoleerd wordt. Zo gaat er minder warmte verloren, en heb je dus minder gas nodig om te stoken. Dat is ook nog eens een duurzame keuze. We bespreken zes belangrijke stappen in het goed isoleren van je bedrijfspand.

Vloer isoleren

Vanuit de bodem trekt kou op die via je vloer in je bedrijfspand terechtkomt. Daar moet je tegenop stoken om toch tot een aangename temperatuur te komen. Daarom is de vloer isoleren een belangrijke stap in het goed isoleren van je bedrijfspand. Om dit effectief te doen, is overigens een behoorlijke laag isolatiemateriaal nodig.

Bodemisolatie

Naast het isoleren van de vloer kun je nog meer doen om te voorkomen dat kou én vocht uit de bodem onder je bedrijfspand optrekt. Dit doe je door middel van bodemisolatie. Dit kan geplaatst worden in de kruipruimte, mits aanwezig. In plaats van onder de vloer, wordt dan een dikke laag isolatiemateriaal (wel zo’n 30 centimeter!) op de bodem gelegd.

Dak isoleren

Los van het feit dat het dak van menig bedrijfspand zich uitstekend leent voor het plaatsen van zonnepanelen om zelf stroom op te wekken, is het ook de plek waar de meeste warmte uit het pand ontsnapt. Zeker 30 procent van het warmteverlies vindt plaats via het doek, omdat warme lucht opstijgt. Daarom kun je dakisolatie eigenlijk niet overslaan wanneer je je bedrijfspand laat isoleren.

Muren isoleren

Uiteraard zijn de muren van je bedrijfspand ook een belangrijke factor in het verdwijnen van warmte en het binnenlaten van kou. Heeft je bedrijfspand spouwmuren, dan is het een hele goede investering om de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur te laten vullen met isolatiemateriaal. Zo kun je 20 procent van het warmte verlies voorkomen.

HR++ glas

Ook via de ramen van je bedrijfspand ontsnapt veel warmte en komt er kou naar binnen. Hier kun je geen isolatiemateriaal plaatsen, maar je kunt wel de ramen laten vervangen voor HR++ glas. Dat is een speciale vorm van dubbelglas waarbij beide glasplaten aan één zijde een coating hebben voor betere isolatie en de ruimte tussen de glasplaten opgevuld is met edelgas. Dit zijn de best isolerende ramen die er momenteel te krijgen zijn en zijn zeker een goede investering.

Kieren en naden dichten

Een goede afwerking is niet altijd een hoge prioriteit in bedrijfspand, die vooral functioneel moeten zijn. Toch is het van belang om je pand goed te inspecteren op de aanwezigheid van kieren en naden waardoor het tocht. Als je deze kieren en naden laat dichten met tochtstrippen of door ze dicht te kitten, valt daarmee ook zonder meer een hoop winst te behalen.

Al deze zaken vergen een investering. Maar het zijn wel investeringen die zich op de langere termijn terugbetalen door dat je minder hoeft te stoken om de temperatuur in je bedrijfspand op het gewenste peil te houden. Als ondernemer maak je meer investeringen waarvan de baten in de toekomst liggen, en dit principe moet je dus ook hanteren bij de keuze om je bedrijfspand beter te isoleren.

Previous «
Next »