5 Oorzaken van een Burn-out

  • Flex
  • Comments Off
oorzaken van een burnout

Je zit hele dagen achter elkaar te vergaderen met iedereen die iets van jou moet hebben of andersom. Maar tegen de tijd dat de vergaderingen voorbij zijn, moet het echte werk nog beginnen. Kom je daar eindelijk aan toe, dan staan buiten de lantaarnpalen buiten al aan en brengt je partner voor de vierde dag op rij restjes van het avond eten- als je thuis werkt tenminste. En bovendien betaal je je ook nog eens scheel aan je sport abonnement waar je geen gebruik van maakt. 

Klinkt dit als een normale dag voor jou? Dan moet je oppassen, een burn-out ligt snel op de loer. Wil je weten welke factoren kunnen bijdragen aan een burn-out om het te herkennen? Scrol dan verder.

1. Gebrek aan controle

 Je hebt geen controle over wat je toegewezen krijgt om te doen, hoe je schema eruit ziet, of enig ander aspect van je werkleven. Alles wordt door een hoge pief doorgeschoven. En dat zijn meestal ook nog eens taken waar zij geen zin in hebben. Lekker dan.

2. Onvoldoende erkenning

Je merkt dat je werk niet wordt gewaardeerd. Je krijgt geen feedback over je werk, maar er wordt wel constant van alles van je verwacht. Je hebt het idee dat jij je voor 200% inzet, maar wat heeft het voor zin als je met 50% inzet hetzelfde resultaat bereikt? Niemand zegt dat je het goed doet en je krijgt toch wel betaald.

3. Overbelasting van werk

Of het nu komt door personeelsproblemen of iedereen die tegelijk op vakantie is, je krijgt veel te veel werk. Meer dan je aankan en je uren je toelaten. Je hebt geen tijd om het af te maken, wat je kunt afmaken is van een lager kwaliteitsniveau, wat je niet in dank wordt afgenomen. Of je gaat toch nog langer door om wel het kwaliteitsniveau te halen. Daar gaat je privéleven!

4. Gebrek aan collegialiteit

Er is geen collegialiteit te vinden bij je collega’s. Bij jou op het werk is het “ieder voor zich” en is het een al elleboogwerk. Er komen veel conflicten voor, maar die kun je eigenlijk nooit oplossen. Het gebeurd en iedereen gaat door. Als klap op de vuurpijl heb je niet het gevoel dat je de kwestie kunt aankaarten bij je leidinggevende. Gezellig op het werk kun je het zeker niet noemen. Sterker nog, je gaat met lood in de schoenen elke dag naar werk.

5. Eentonigheid of juist complete chaos

Het werk is eentonig en saai, met elke dag dezelfde taken. Je werkt op de welbekende automatische piloot en hebt het gevoel dat je hersenloos werk doet. Maar het kan ook zijn dat het chaotisch is, met te veel input die constant blijft binnenstromen. Beide situaties zijn niet goed voor de mens. 

Wat kun je hier nou aan doen? Erkennen dat het niet goed gaat is de eerste stap. Loopt het niet lekker in de organisatie, ga op zoek naar een andere baan die beter bij je past. En maak je geen zorgen over het financiële plaatje;overal wordt personeel gezocht met spoed. Je kunt dus vast wel ergens snel aan de slag. Niet alleen als zorgmedewerker, maar ook als Employer Branding specialist. Er zit altijd wel wat tussen.

Previous «
Next »