Een tuinhuis kun je voor allerlei doeleinden gebruiken

  • Flex
  • Comments Off
tuinhuis als kantoor

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een goed tuinhuis. Je creëert daarmee een extra ruimte, een fijn buitenverblijf en een mogelijkheid tot een vakantie in eigen tuin. Doordat tuinhuisjes steeds populairder worden, zijn er veel bedrijven die ze maken, bijvoorbeeld Lacet chalets. Daarnaast zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in de meest uiteenlopende stijlen en maten. Zo zien we het afgelopen jaar, door de Corona crisis, steeds meer mensen kiezen voor een chalet dat te gebruiken is als kantoor. Op deze manier creëer je een thuiswerkplek, waarbij je alles kunt laten liggen als je klaar bent met werken. Iets anders dan wanneer je elke dag aan de keukentafel zit te werken… met alle nadelen van dien. Lees snel verder om te kijken of een blokhut in de tuin ook iets voor jou is!

Wat is het verschil tussen een blokhut en een tuinhuis?

Een blokhut bestaat meestal uit massieve houten balken die op elkaar worden gestapeld. Hierdoor ontstaan wanden die isolerend werken. In de zomer bewaren zij de koelte in de blokhut en in de winter juist de warmte. Doordat die balken overlappend in elke hoek op elkaar worden gestapeld, ontstaat er een massieve constructie. Deze overlappende balken zie je aan de buitenkant vaak uitsteken. Het verschil met een tuinhuis is dat die juist vanuit een houten skelet worden gebouwd, waarna de wanden met planken worden gedicht.

Een afzonderlijke werkplek in de tuin

Afhankelijk van de tuin en de afmeting van de blokhut zijn de mogelijkheden enorm en divers. Ga je je oriënteren dan zul je misschien de mogelijkheden voor jouw tuin zien. En wat te denken van een werkplek? De kantoor blokhut is bij veel zzp’ers, die beschikken over een eigen tuin, populair. Het kantoor is dan gescheiden van het huis en biedt rust, waar men geconcentreerd kan werken zonder kinderen die dit bemoeilijken. Vaak heb je als zzp’er daar ook nog verschillende fiscale voordelen bij.

Het onderhoud van een chalet

Een blokhut moet je natuurlijk wel onderhouden, maar door de massieve balken valt dit mee. Zo heeft een tuinhuisje meer onderhoud nodig. Uiteraard is de buitenkant van de blokhut onderhevig aan regen, zon, vorst, etc.  dus die moet je goed onderhouden. Het hangt natuurlijk ook erg af van de positionering van de hut. Staat hij midden in de zon, of juist op een vochtige plek? 

Verven is het grootste onderhoud bij een houten tuinhuis

Zorg hoe dan ook dat je regelmatig de buitenkant verft of, wat de meeste mensen doen om de typische sfeer te behouden, beitsen. Daardoor blijf je de nerven van het hout goed zien. Vaak is transparante beits het mooiste, omdat dit de oorspronkelijke uitstraling van het hout behoudt.

Mantelzorgwoning

Blokhutten kunnen ook de functie van een mantelzorgwoning krijgen. Sinds enkele jaren is er geen bouwvergunning meer nodig als er een aantoonbare mantelzorg relatie bestaat. De blokhut mag niet zichtbaar vanuit de openbare weg zijn. Dit betekent dat het huisje niet in de voor- of zijtuin geplaatst mag worden. Een blokhut kan ook een goed alternatief zijn voor de zogeheten wooncontainer, waar mensen vaak in trekken bij een grote verbouwing. 

Tot 10 jaar geleden hadden blokhutten nog een behoorlijk Anton Pieck gehalte, of waande je je al snel in de Alpen. Tegenwoordig is dat echter totaal anders en zijn blokhutten verkrijgbaar in allerlei stijlen, vormen en maten. Niet voor niets dat je ze steeds vaker in Nederlandse tuinen aantreft en misschien ben jij wel de volgende na het lezen van bovenstaande blog.

Previous «
Next »