Je eerste factuur naar het buitenland, hoe doe je dat?

  • Flex
  • Comments Off

Als je een eigen bedrijf hebt of je bent ZZP’er, dan moet je om je geld binnen te krijgen een factuur naar je klanten sturen. De factuur dient aan bepaalde standaarden te voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld BTW berekenen en je bent verplicht om een BTW nummer te vermelden op je factuur. Doe je ook internationale zaken en je moet je eerste factuur naar het buitenland versturen, dan gelden er wat andere regels je zult de regels betreffende een buitenlandse factuur moeten kennen, zoals onder andere wat is BTW verlegd? BTW verlegd is de het belangrijkste verschil tussen een Nederlandse en buitenlandse factuur dus een beetje uitleg BTW verlegd heb je wel nodig:

Uitleg BTW verlegd

In vrijwel alle gevallen geldt dat voor een buitenlandse factuur de BTW verlegd regel van toepassing is. Eerst moet gekeken worden of de factuur bestemd is voor een particulier of een bedrijf. Een particulier heeft geen BTW nummer, dus je kunt gewoon een factuur sturen met het Nederlandse BTW tarief. Ook buitenlandse bedrijven hebben een BTW nummer die je op juistheid moet controleren. Alleen de BTW die jij normaliter zou berekenen en dus zou moeten afdragen aan de belastingdienst, verleg je naar de onderneming die goederen of diensten van je afneemt. De ondernemer moet deze BTW dan in zijn eigen land afdragen. Hetzelfde geldt als jijzelf een factuur uit het buitenland krijgt met BTW verlegd. De BTW is dan naar jou verlegt en jij betaald deze BTW aan de belastingdienst. Dit is de theorie op de vraag ‘wat is BTW verlegd’.

Uitleg BTW verlegd in de praktijk

Hoe gaat de regel in de praktijk wanneer je een factuur naar het buitenland moet versturen? Je berekend over het totale gefactureerde bedrag het normaal geldende Nederlandse BTW tarief. Alleen op een factuur naar het buitenland vermeld je het BTW bedrag niet, enkel een bedrag van € 0,00. Onderaan de factuur zet je dan de regel ‘BTW verlegd’ Heel belangrijk is nu om ook het BTW nummer te vermelden aan de ondernemer aan wie je de factuur stuurt.

BTW verleggen in de BTW aangifte

Het het totale bedrag aan verlegde BTW die je op te nemen in de BTW aangifte. Dit doe je onder rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’. Zo wordt dit bedrag niet opgenomen in het BTW bedrag dat je dient te betalen. Heb je voor je geleverde goederen of diensten die vermeld staan op je verlegde factuur, zelf kosten gemaakt, dan mag je de betaalde BTW gewoon als voorbelasting aftrekken.

Previous «
Next »