Pensioenvormen voor zelfstandigen

  • Flex
  • Comments Off
pensioenvormen voor zelfstandigen

Als ZZP’er kun je  op verschillende manieren een pensioen opbouwen. Elke oplossing hiervoor heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Sommige mensen hebben een eigen huis, wat dan onderdeel kan zijn van je pensioen, sommige mensen sluiten zich aan bij een pensioenfonds en anderen maken zelf een potje. Wij zetten de mogelijkheden voor jou als ZZP-er op een rijtje, zodat jezelf kunt checken wat voor jou een goede manier is om wat zekerheid te creëren voor de toekomst.

Lijfrente als pensioensvorm

Als je kiest voor lijfrente, dan bouw je je pensioen op door periodiek, of eenmalig, een bedrag in te leggen. Als je dan met pensioen gaat, heb je eigenlijk een uitkering ‘gekocht.’ Als je voor deze keuze gaat, betekent dit wel dat je het geld alleen maar mag gebruiken als pensioen, de inleg is namelijk fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je bepaalt wel zelf hoeveel en hoe vaak je geld wil inleggen, waarna dat geld veilig staat.

Sommige regelingen wat betreft lijfrenten zitten erg ingewikkeld in elkaar en zijn behoorlijk complex. Je kunt je dan ook het beste laten informeren door een expert hierover.

Pensioen via een ex-werkgever

Je pensioen regelen via een ex-werkgever kan vooral voor oudere (55+) ZZP’ers interessant zijn, alhoewel hier best wat haken en ogen aan vast zitten. Je betaalt namelijk zelf de hele premie, omdat je ook het werkgeversgedeelte voor je rekening moet nemen. Je kunt daarom ook niet zelf bepalen hoeveel en hoe vaak je geld inlegt. Hierdoor maken eigenlijk maar weinig mensen gebruik van deze regeling.

Oudedagsreserve als pensioen voor zelfstandige

Bij een fiscale oudedagsreserve (FOR) bouw je een pensioen op vanuit je bruto inkomen, wat fiscaal gunstig is. Daarnaast is deze vorm van pensioenopbouw flexibel, wat wil zeggen dat je op elk gewenst moment bij je pensioen kunt. Uiteraard wordt hier wel een bepaalde vorm van discipline van je verwacht omdat er geen stok achter de deur is. 

Daarnaast wordt het rendement meegeteld in box 1 van de inkomstenbelasting, waardoor je daar dus belasting over moet betalen. Om te zorgen dat dit allemaal goed wordt opgezet, kun je het beste advies raadplegen bij een expert, of op een andere wijze voldoende informatie verzamelen om een goede keuze te maken.

Eigen beheer

Uiteraard kun je je pensioen ook in eigen beheer sparen en als je een eigen BV hebt, kun je de inleg onttrekken hieruit. Dit heeft op zich dan weer fiscale voordelen, omdat je het bedrag inlegt vanuit je bruto inkomen. Daarnaast kun je zelf bepalen wat je met dat pensioen doet. De regels daarentegen rondom deze vorm van pensioenopbouw zijn erg ingewikkeld, dus ook hier is het advies, laat je goed informeren door een expert!

Zelf sparen voor pensioen

Je kunt ook zelf een spaarpotje maken, waar je zo vaak en zo veel als je wil geld in kunt storten. Je bent dan ook onafhankelijk en eigenlijk is dit hetzelfde als een spaarrekening. Hierdoor heeft het geen fiscaal voordeel, omdat je geld inlegt waar je al belasting over betaald hebt. Daarnaast moet je dit gespaarde geld weer meenemen in box 3 van de inkomstenbelasting en ook hier betaal je dan weer belasting over. Dit systeem vergt discipline, omdat je in mindere tijden geneigd bent om geld uit dit potje te pakken. Daarnaast is het rendement voor sparen erg laag en is bij sommige banken al negatief. Daar komt nog een ander nadeel bij: heb je meer dan 100.000 euro ingelegd, dan is het bedrag daarboven niet verzekerd als de bank waar je spaart omvalt. Dit klinkt als een klein risico, maar omdat sparen voor je pensioen voor de lange termijn is, weet je nooit water in de tussentijd kan gebeuren.

Aflossen van hypotheek

Veel zelfstandigen bouwen hun pensioen op door hun hypotheek af te lossen. Hierdoor heb je een stuk minder vaste lasten als je met pensioen gaat. Het risico wat hier mee gemoeid gaat, is dat je uitgaat van een vastgoedobject, als die verloren gaat, ben je ook je pensioen kwijt.

Langer doorwerken

Mocht je een van de bovenstaande opties hebben gekozen, maar op weg naar je pensioen dit potje toch hebben moeten aanbreken, dan heb je natuurlijk de mogelijkheid om langer door te werken. Hierdoor blijf je langer inkomen houden en hoef je pas later gebruik te gaan maken van dit pensioen. Daarnaast kiezen veel mensen hier sowieso voor, omdat ze graag een professioneel leven houden en het gevoel willen hebben dat ze midden in de maatschappij staan.

Laat je informeren over de pensioenvormen voor zelfstandigen

Er is geen juiste vorm van pensioen. Het is namelijk totaal afhankelijk van je situatie en je wensen voor de toekomst. Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is dat mensen een mix van bovenstaande regelingen nemen, waardoor het risico wordt gespreid en je toch een pensioen kunt opbouwen. Laat je in ieder geval goed door een expert informeren voor je een keuze maakt.

Previous «
Next »