Wat doet een business coach eigenlijk?

  • Flex
  • Comments Off
wat is een bwat-doet-een-business-coachusiness coach

Eerder bespraken we al de voordelen van een business coach voor je bedrijf, maar wat doet een business coach nu precies? In principe helpt een business coach je met het bereiken van doelen die jij als ondernemer hebt gesteld, waardoor jij en je bedrijf vooruit komen. Hierdoor kan je bedrijf groeien en je perspectief op ondernemen verbreden, of ten minste veranderen. 

Persoonlijke begeleiding

Wanneer je als ondernemer een business coach gaat inhuren, is dit eigenlijk een vorm van persoonlijke begeleiding. Niet alleen helpt een business coach je strategisch te denken over je huidige manier van ondernemen, als ook je visie voor de toekomst, maar hij of zij helpt ook met het oplossen van problemen of onzekerheden binnen je bedrijf.

Creëren van bewustwording

Deze vorm van coaching hoeft niet per se op één persoon gericht te zijn, maar kan ook bedoeld zijn voor een team of organisatie. Het uiteindelijke doel van zo’n traject is namelijk het creëren van een bepaalde mate van bewustwording. Deze is vaak vertroebeld geraakt en door een goede business coach kan er ruimte worden gemaakt voor zelfinzicht en reflectie. Als persoon, en daarom ook als ondernemer, moet je soms bepaalde zaken en ideeën los kunnen laten, of juist bepaalde dingen op kunnen pakken, waardoor je beter gaat presteren dan voorheen.

‚In je kracht staan’

Optimaal gebruik maken van je kwaliteiten en talenten is ook een belangrijk aspect dat door een coach onderzocht wordt. In onze huidige maatschappij raken mensen steeds vaker overspannen en deze burn out is vaak niet het resultaat van de hoeveelheid werk, maar van het verkeerd inzetten van bepaalde talenten, waardoor een persoon niet ‚in zijn kracht staat.’ 

Handvatten voor de toekomst

Men maakt vaak de fout om business coaching te verwarren met consultancy, terwijl dit toch echt twee verschillende dingen zijn. Kortweg kun je zeggen dat bij coaching de groei van de klant centraal staat, terwijl een consultant iets oplost voor een klant. Daarnaast probeert een goede coach de ondernemer handvatten te geven om uitdagingen in de toekomst beter aan te kunnen.

Geen enkele coach is hetzelfde

Uiteraard is geen enkele coach hetzelfde, en de ene zal slechts een facilitaire rol hebben, terwijl de andere met concrete adviezen komt, zoals je dat bij coaches in de sport bijvoorbeeld ook ziet. Wat een business coach altijd doet (of zou moeten doen) is de klant meenemen in hoe het advies tot stand is gekomen, zo leert de coachee immers hoe hij of zij het zelf in de toekomst kan aanpakken. 

Projecten en taken

Vaak komt een ondernemer bij een business coach terecht als hij of zij door de bomen het bos niet meer ziet, waardoor de zaken in het hoofd vaak groter zijn dan daadwerkelijk het geval is. Een goede coach helpt dingen te versimpelen en het grote geheel te vertalen naar een set geprioriteerde projecten en taken. Hierdoor zal de ondernemer in de toekomst niet meer vastlopen op de overweldigende omvang van het runnen van een bedrijf.

Zoek de business coach die bij jou past

De juiste business coach kiezen is vaak lastig, omdat je niet goed weet wat je kunt verwachten. Coaching is namelijk niet iets wat gestandaardiseerd kan worden, en is daarom moeilijk te vergelijken. Aan te raden is dan ook dat je eerst voor jezelf helder krijgt waar je een coach voor wil inhuren en wat het uiteindelijke doel daarvan is. Met dit lijstje van wensen kun je dan in gesprek gaan met verschillende coaches om te kijken wie er goed bij jou en jouw bedrijf past. Vaak geeft de website van een coach al weer hoe deze werkt en krijg je al snel het gevoel of die persoon en manier van werken bij jou past.

Previous «
Next »