Het belang van VCA voor ondernemers in risicovolle sectoren

  • Flex
  • Comments Off
vca voor ondernemers

Ben jij ondernemer in een risicovolle sector, zoals de bouw, de elektrotechniek of de (petro)chemische sector? Dan werk je in een bedrijfstak waarin veel bedrijfsongevallen plaatsvinden. Het leeuwendeel van de 200 duizend bedrijfsongevallen die elk jaar in Nederland plaatsvinden, gebeurt in deze branches. Dat betekent ook dat het merendeel van de 4.300 letselgevallen en zestig  dodelijke slachtoffers in deze sectoren vallen. Een VCA training kan helpen om deze risico’s te verkleinen, omdat je hierin kennis op doet over veilig en gezond werken, met het oog op het milieu.  Daarnaast is het behalen van VCA-certificering belangrijk voor je positie in de markt als ondernemer.

Wat is VCA?

VCA is in het leven geroepen als de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit is gebeurd in 1994, toen aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven gingen samenwerken om tot een toetsingssysteem te komen dat ze konden gebruiken om het veiligheidsbeleid van bedrijven te controleren. Hiermee wilden zij het risico op bedrijfsongevallen terugdringen. Anno 2020 is VCA uitgegroeid tot iets veel groters, namelijk de bekendste en meest gevraagde vorm van certificering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu in werksituaties in risicovolle sectoren. Voor bedrijven, zzp’ers en individuele werknemers is het een instrument waarmee zij kunnen aantonen dat ze met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu werken en beschikken over de noodzakelijke basiskennis over deze zaken.

Gunstig voor ondernemers

Voor jou als ondernemer biedt het VCA-certificaat verschillende voordelen. Ten eerste biedt het handvatten om in de werkzaamheden van jouw onderneming risico’s zo veel mogelijk te vermijden en de kans op bedrijfsongevallen te verkleinen. Je wilt immers niet dat een medewerker letsel oploopt en jij aansprakelijk wordt gehouden. Ben je zzp’er en voer je zelf de werkzaamheden uit, dan helpt VCA om te voorkomen dat jij door een bedrijfsongeval arbeidsongeschikt raakt en je vak niet meer kunt uitoefenen. Maar daarnaast is er nóg een voornaam voordeel. Steeds vaker wordt tegenwoordig door opdrachtgevers het bezit van VCA certificering geëist als ze klussen uitbesteden. Ben je in het bezit van het VCA-certificaat, dan blijf je daarmee in de running voor deze opdrachten en heb je een streepje voor op bedrijven die het certificaat niet hebben.

Medewerker, leidinggevende of zzp’er

Als zzp’er in een risicovolle sector word je gelijkgeschakeld met een leidinggevende in de branche. Als je het VCA-diploma wilt behalen, betekent dat voor jou dat je de cursus VCA-VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggeven) moet volgen. Heb je echter medewerkers in je onderneming die je op cursus wilt sturen om hun VCA-diploma te halen, dan moet je hen naar de cursus VCA Basis, ook wel B-VCA genoemd, sturen. Heb je een uitzendbureau dat werknemers uitzendt naar werkplekken in risicovolle sectoren? Dan kom je weliswaar zelf niet in aanraking met risicovolle situaties, maar is het toch goed dat je op de hoogte bent over veilig en gezond werken. Daarom is er de cursus VIL-VCU: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Het VCA certificaat is tien jaar geldig.

vca cursus

Hovenier

Een uitzonderingspositie is die van zzp’er in de groenvoorziening. Voor medewerkers in de groenvoorziening bestaat er de cursus VCA Groen. Dit is in feite de cursus VCA Basis met extra aandacht voor het veilig werken in de groenvoorziening. Speciale aandacht is er daarbij voor het veilig werken met handsnoei- en handtuingereedschappen en het correcte gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Wanneer je zelfstandig hovenier bent, ben je zowel zzp’er als medewerker in de groenvoorziening en is een keuze voor deze variant in plaats van VCA-VOL mogelijk beter. De cursus VCA Groen is verder ook bedoeld voor gemeentewerkers in de plantsoenendienst, stratenmakers en medewerkers uit de sociale werkvoorziening. Het VCA Groen-certificaat is, net als het B-VCA certificaat, tien jaar geldig.

Cursusvormen en examen

Een VCA-cursus kan op verschillende manieren gevolgd worden. De meest klassieke vorm is de klassikale VCA-cursus, waarbij je in een groep les krijgt. Deze cursus kan vaak in één dag gegeven worden en meteen afgesloten worden met het officiële VCA examen. Het is mogelijk om eerst een proefexamen te doen, zodat je weet wat je te wachten staat op het echte examen. Een alternatieve cursusvorm is de e-learning, een online cursus. Als derde optie is het mogelijk om cursusmaterialen te bestellen en op je eigen tempo de cursus als zelfstudie te doen. In dat laatste geval moet je je examen laten afnemen door een erkend examenbureau.

Previous «
Next »