Short lease: de voordelen voor ondernemers

  • Flex
  • Comments Off
short lease

Short lease combineert leasen en huren maar dan zonder de nadelen en risico’s. Huren is vaak duur en een leasecontract kun je meestal niet voor een korte periode afsluiten. Short lease combineert daarom het beste van twee werelden.

Hoe werkt short lease?

Bij short lease wordt een overeenkomst gesloten die de gunstige tarieven van een leaseovereenkomst combineert met het vrijblijvende van een huurcontract. De minimale contractduur is bij de meeste short lease bedrijven twee maanden, maar er zijn ook leasemaatschappijen waar je het contract al na een maand kunt opzeggen. Qua contractvorm lijkt deze leasevorm het meest op full operational lease. Dat betekent dat je niet alleen betaalt voor de auto, maar ook voor het onderhoud, de verzekering, wegenbelasting en vaak een standaard aantal inbegrepen kilometers. Dit alles wordt samen genomen in een vast bedrag aan rente en aflossing per maand. Het bedrag dat je elke maand betaalt is onder meer afhankelijk van de looptijd van het leasecontract en het type auto.

De voordelen van short lease

Deze leasevorm neemt dus de voordelen van huur en operational lease samen. Het is een flexibel contract dat je vrij snel kunt opzeggen, dus kun je ook relatief snel weer een ander model kiezen. Dat is handig wanneer je de auto als representatie ziet van de onderneming en vaak klanten moet bezoeken. Een ander voordeel is dat je met short lease ook automodellen kunt testen. Door de flexibele contractduur zit je niet voor lange tijd vast aan een model dat eigenlijk niet bevalt. En je kunt ook afwisselen tussen duurdere en goedkopere modellen.

Geschikt voor ZZP’s en startende ondernemers

Short leasen is uitermate geschikt voor ZZP’ers en startende ondernemers vanwege de flexibiliteit van de contractvorm. Je loopt als ondernemer weinig risico omdat het contract snel opzegbaar is en je geen financiële gegevens als jaarrekeningen hoeft aan te leveren bij de aanvraag. Vaak is dit soort informatie niet of in beperkte mate beschikbaar omdat je net bent gestart. Maar ook voor bedrijven die al langer bestaan heeft short lease zo zijn voordelen. Zo kun je een wagenpark uitbreiden of inkrimpen terwijl de onderneming groeit of juist krimpt. Je zit niet vast aan lange contracten. Doe je seizoensgebonden werk waarbij je slechts een aantal maanden per jaar meerdere bedrijfsauto’s nodig hebt, dan is short lease zeker een uitkomst. En ook wanneer je een nieuwe werknemer een auto van de zaak geeft, biedt short lease uitkomst. Mocht de werknemer niet door de proefperiode heenkomen, dan zeg je het leasecontract gewoon binnen enkele maanden weer op.

 

Previous «
Next »