Tips voor ergonomisch werken

  • Flex
  • Comments Off
tips voor ergonomisch werken

Een goede werkhouding is belangrijk. Zeker als je bijna 8 uur per dag achter een bureau zit en daarbij ook veel op het computerscherm moet kijken. Al jarenlang wordt iedereen zich meer en meer bewust dat een goed afgestelde bureaustoel en een bureau dat op de juiste hoogte staat, bijdraagt aan het welzijn van de werknemer. Maar ook als je het beste kantoormeubilair in huis hebt gehaald, kan het nog zijn dat het net niet prettig werkt. Je wilt als ondernemer het beste voor je werknemers, dus gelukkig zijn er nog meer oplossingen om je medewerkers tegemoet te komen. Zo is een monitorsteun ideaal voor de juiste werkhoogte.

Wat is ergonomisch werken?

Onder het begrip ergonomisch werken valt niet alleen de juiste werkhouding. Deze werkhouding kun je onder andere dus stimuleren door te zorgen dat je een stoel hebt met armleuningen die op de juiste hoogte zijn afgesteld. Of in de juiste hoek staat zodat je onderarmen er op een natuurlijke manier op kunnen rusten als je dat wilt. En het werkblad van je bureau moet de juiste afstand hebben, zodat je recht en ontspannen kunt zitten. Maar ergonomisch werken omvat veel meer. Het is ook belangrijk om op gezette tijden even pauze te nemen en je benen te strekken. Dit kan door even op te staan en koffie te gaan halen. Of je loopt even naar je collega die in een andere ruimte zit om een dossier te bespreken, in plaats dat je het met een intern telefoontje afhandelt.

Hulp bij ergonomisch werken

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je werknemers. En dat kan al met een paar simpele aanpassingen van de werkomgeving. Je kunt bijvoorbeeld met een monitorsteun ervoor zorgen dat het beeldscherm op de juiste hoogte zit voor de werknemer. Dit kan al een enorme bijdrage leveren aan het comfort tijdens het werk. De monitorsteun is er in verschillende uitvoeringen. Zo heb je een monitorsteun met twee armen. Deze zijn onder andere geschikt voor schermen tot 32 inch. De monitorsteun met een arm kan een scherm tot 10 kg dragen. Beide varianten kunnen kantelen en het scherm naar verschillende kanten draaien, zodat de werknemer altijd de meest ideale positie van het scherm kan kiezen.

Wat is het voordeel voor werkgever en werknemer

Het voordeel van een monitorsteun is, dat de werknemer niet de hele dag in precies dezelfde positie achter het bureau hoeft te zitten. Met een monitor die vast op het bureau staat, pas je je automatisch met je houding naar het beeldscherm aan. Met een monitorsteun kun je handmatig het beeldscherm van je computer aanpassen aan je zithouding. Dat zorgt ervoor dat de werknemer, ondanks dat hij niet continue in beweging is, toch geen verstijfde spieren krijgt van het te lang in dezelfde houding zitten. Als werkgever profiteer je hier natuurlijk ook van. De werknemer ontwikkelt minder snel klachten aan rug of nek, wat ook voorkomt dat er ziekteverzuim binnen je bedrijf optreedt. Daarnaast komt er extra ruimte op het bureau, omdat het scherm niet meer op het werkblad hoeft te staan. Natuurlijk blijft het belangrijk dat er af en toe pauze genomen wordt, maar een monitorsteun is een extra stap in de richting van ergonomisch werken.

Previous «
Next »