Thuiswerken, is dit het nieuwe werken?

  • Flex
  • Comments Off
Thuiswerken, is dit het nieuwe werken

De Coronamaatregelen zijn inmiddels alweer een tijdje versoepeld en zullen de komende periode nog verder versoepeld worden, de snelwegen lopen langzaamaan weer steeds voller en de ochtendspits is weer tot leven gekomen. De laatste maanden hebben heel veel mensen thuis gewerkt wegens de COVID-19 pandemie, om ervoor te zorgen dat de besmettingsgraad zou dalen. Waar bijvoorbeeld veel ambtenaren waarschijnlijk tot 1 september thuis moeten blijven werken, gaan veel andere mensen in Nederland de laatste weken weer steeds vaker naar het werk. Je hoort van veel mensen dat het thuiswerken goed bevallen is en dat ze er aan denken dit vaker te gaan doen, ook wanneer de pandemie eenmaal voorbij is. Is thuiswerken het nieuwe werken aan het worden en wat heb je er allemaal voor nodig?

Thuiswerken in Nederland

Hoewel het thuiswerken door de COVID-19 pandemie pas echt een hot item is geworden, was Nederland altijd al een voorloper op het gebied van thuiswerken. Uit onderzoek is gebleken dat 14 procent van de werknemers in Nederland voor de pandemie er regelmatig thuis werkten, daarmee staan wij op nummer één in Europa. De verwachting is dan ook dat dit percentage na de pandemie nog verder zal toenemen. 

Wat heb je nodig om goed thuis te kunnen werken

Veel mensen die op een kantoor werken hebben in principe alleen een laptop, een telefoon en wanneer ze veel moeten printen een printer nodig. Het werken op een laptop is niet ideaal, zeker niet wanneer je gewend bent om bijvoorbeeld op twee schermen te werken. Ergonomisch is het werken op een desktop computer ook veel beter, dit heeft dan weer te maken met de hoogte van de schermen en de positie van het toetsenbord en de muis. Hoewel er steeds meer online gewerkt wordt, moet er toch nog steeds vaak iets geprint worden. Een kwalitatieve printer hoeft niet duur te zijn, zeker niet wanneer je kiest voor een refurbished printer. Verder loont het om niet aan de keukentafel te gaan werken, maar om in een andere ruimte een mooi kantoor in te richten met een praktisch bureau en een ergonomische stoel. Doordat je zo meer privacy vergaard, kan je je hier beter concentreren. Zet wat mooie planten weg voor de zuurstof en leg wanneer je veel belt een mooie tapijt neer voor een betere akoestiek, zo creëer je een goede thuiswerk locatie. 

Voordelen voor de werkgevers

Er zijn nog steeds veel werkgevers die hier niet echt om staan te springen, toch kan het voor hun ook wel voordelen geven. Door je werknemers thuis te laten werken, laat je zien dat je ze vertrouwt. Grote kans dat de werknemers hierdoor ook loyaler worden naar het bedrijf, loyaliteit kan in het werkgebied goud waard zijn. Thuiswerkers hebben ook een extra verantwoordelijkheidsgevoel, vaak zijn ze dus productiever dan op hun werk. Het kan voor de werkgever zelf ook kosten schelen, denk maar eens aan elektriciteit, toiletwater, drinkwater, koffie en voornamelijk reiskostenvergoedingen. 

Previous «
Next »