Waar moet je aan denken als je een bedrijfslening afsluit

  • Flex
  • Comments Off
financiering zakelijk

Als je als ondernemer wil groeien, is er een grote kans dat je een bedrijfslening moet afsluiten. Potentiële bedrijfsgroei kan hem namelijk zitten in een grotere voorraad, meer personeel, een groter bedrijfspand, enz. Dit zijn allemaal zaken waar je eerst in moet investeren voor er omzet voor terug komt. Vaak heb je dat geld wat nodig is voor die groei niet in je bedrijf zitten en zul je moeten gaan kijken naar een financiering zakelijk. Waar je op moet letten bij de aanvraag van zo’n bedrijfslening lees je hieronder.

Sluit een verantwoorde lening af

Er zijn verschillende soorten bedrijfsleningen, maar uiteindelijk zijn het natuurlijk allemaal gewone leningen waar je rente over betaald. Als je een verantwoorde bedrijfslening afsluit dan helpt het je bedrijf vooruit. De nadruk ligt in voorgaande zin op verantwoord. Er zijn tegenwoordig namelijk allerlei verschillende soorten kredietverstrekkers, maar ze zullen niet allemaal interessant zijn voor jouw bedrijf.

Kijk goed naar wat bij je past

Als je een goede bedrijfs lening wil afsluiten, zal dit altijd een lening zijn die precies wordt afgestemd op jouw bedrijf en situatie. De rentes en kosten verschillen per aanbieder, dus het is verstandig om goed te kijken wat het beste bij je past. Let daarbij niet alleen op de kosten, maar bekijk ook goed de voorwaarden. Moet je bijvoorbeeld een boete betalen als je extra aflost? Dit is een belangrijke vraag, want een initiële investering kan zijn waarde soms snel terugverdienen. Als je dan sneller van de schuld af wil, moet je dus wel weten of daar geen boete aankleeft.

Een lineaire zakelijke lening

Als je een bedrijfslening afsluit, dan wil de kredietverstrekker het geld uiteraard weer terug en dan wel met winst (rente). De meest voorkomende vorm van een bedrijfslening is een lineaire zakelijke lening. Deze vorm wordt vaak gehanteerd door een bank. Je betaalt daarbij maandelijks rente én aflossing. In het begin betaal je meer aan rente, maar die loopt na verloop van tijd terug. Je zult er bij deze vorm dus voor moeten zorgen dat je netjes iedere maand het afgesproken bedrag kunt betalen aan de bank.

De looptijd

De looptijd van een bedrijfslening kan variëren van 1 maand tot soms wel 20 jaar. Het doel van de lening en financiële situatie van je bedrijf bepalen welke periode het beste past bij de lening. Het verschilt uiteraard ook per bedrijf welke looptijden er mogelijk zijn. Sommige bedrijfsleningen zijn erop gericht om op korte termijn (max. 6 maanden) het gehele bedrag afgelost te hebben. Het voordeel hiervan is dat je er niet te lang aan vast zit. Je leent dus nooit teveel en je lost het snel weer af. Uiteindelijk is de looptijd meestal afhankelijk van de investering die je doet. Zorg er voor dat je looptijd niet te lang is en het bedrag niet te hoog. Zo houd je het overzichtelijk en ga je verantwoord een bedrijfslening aan.

Previous «
Next »