Waar moet je aan denken als je een lening gaat aanvragen?

  • Flex
  • Comments Off
lening

Soms is het nodig om geld te lenen voor een grote aankoop zoals een auto. Bij het aanvragen van een lening moet je echter wel bepaalde zaken in je achterhoofd houden. Als je overweegt om jouw eerste persoonlijke lening aan te vragen, is het belangrijk om bepaalde informatie te hebben, zodat je deze aan potentiële kredietverstrekkers kunt verstrekken, maar ook om voor jezelf een duidelijk beeld te hebben. Laten we eens kijken wat je moet weten voordat je een lening gaat proberen af te sluiten… en waarom!

Kredietscore en kredietgeschiedenis

Een goede kredietscore en kredietgeschiedenis laten kredietverstrekkers zien dat je je kredietverplichtingen op tijd betaalt. Hoe beter jouw kredietwaardigheid, hoe groter de kansen op een lening tegen de gunstigste voorwaarden. De beste voorwaarden kunnen je duizenden euro’s besparen gedurende de looptijd van de lening.

Voordat je een lening aanvraagt, moet je je kredietscore controleren op fouten die deze score kunnen verlagen. Als jouw krediet niet in goede staat is, raden we je aan te wachten met het aanvragen van een lening en in plaats daarvan te werken aan het verbeteren van de kredietwaardigheid, omdat het je een hoop geld kan besparen.

Inkomen

Het nettoloon is van invloed op jouw vermogen om een ​​lening af te betalen, dus je moet een bewijs van inkomen hebben voor de aanvraag. Als werknemer heb je loonstrookjes van je werkgever nodig. Als zzp’er heb je belastingaangiftes van minimaal de afgelopen twee jaar nodig en bankafschriften waaruit je inkomen blijkt. Natuurlijk moet je weten hoeveel geld je elke maand ‘mee naar huis neemt’, zodat je weet of je de maandelijkse betalingen kunt betalen. Vergeet niet om alle inkomstenbronnen op te nemen in het overzicht, niet alleen jouw primaire. Dit kan het inkomen van een echtgenoot, kinderbijslag, een tweede baan of freelance-inkomen zijn.

Maandelijkse aflossingen

Jouw inkomen is echter slechts een deel van de informatie die nodig is. Het is ook belangrijk om de maandelijkse aflossingen te kennen, zodat je weet dat je deze kunt betalen. Als jouw inkomen 5000 euro per maand is, maar je betaalt elke maand 4500 euro voor openstaande schulden, dan kun je een nieuwe lening niet afbetalen. Voor een lening aanvraag moet je waarschijnlijk bepaalde betalingsverplichtingen laten zien, meestal huur- of hypotheek betalingen en bestaande betalingen voor creditcards of andere schulden.

Activa en extra aanvragen

Als je het afsluiten van een lening overweegt, of dit nu een gezamenlijke of medeondertekende lening is, kan het zijn dat er om een onderpand wordt gevraagd, zoals een auto of een beleggingsrekening. Je moet in de aanvraag bewijzen dat je de eigenaar bent van het item. Een onderpand helpt de lening te garanderen, wat betekent dat je mogelijk in aanmerking komt voor een lagere rente, maar het risico loopt het onderpand te verliezen als je niet op tijd betaalt.

Als u een gezamenlijke of medeondertekende lening wilt aanvragen, moet je waarschijnlijk dezelfde informatie verstrekken van de extra aanvrager als voor jezelf, inclusief hun sofinummer en bewijs van inkomen.

Het opnemen van iemand anders op de aanvraag, vooral als deze een goede kredietwaardigheid heeft, kan je helpen in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening. Deze persoon wordt in gelijke mate verantwoordelijk gehouden voor de terugbetaling van de lening!

Contactgegevens van de werkgever

Potentiële geldschieters zullen waarschijnlijk om de contactgegevens van jouw huidige werkgever vragen en misschien om de informatie van een vroegere werkgever. Er kan contact worden opgenomen met de huidige en vroegere werkgevers als referentie of om inkomens- en arbeidsdata te verifiëren.

Previous «
Next »