Wat verstaan we onder verticaal transport?

  • Flex
  • Comments Off
verticaal transport

Wanneer we het over transport hebben, denken we meestal aan het vervoeren van personen of producten van a naar b over wegen, spoorlijnen of water. Er bestaat echter ook een ander soort transport, namelijk verticaal transport. Wat verstaan we onder verticaal transport en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is verticaal transport?

Bij verticaal transport worden personen of producten niet over wegen, spoorlijnen of water vervoerd in een horizontale richting. Personen of producten worden juist verticaal vervoerd. Dit houdt in dat ze zich naar boven of naar beneden verplaatsen.

Welke manieren van verticaal transport bestaan er?

Er zijn veel verschillende machines die gebruikt worden voor verticaal transport. De bekendste is de hijskraan. Een kraan gebruikt een mechanische elementenklem om iets vast te grijpen of er wordt gebruikgemaakt van een haak. Goederen worden op deze manier aan de kraan gehangen en de hoogte in getild.

Een ander voertuig dat gebruikt wordt voor verticaal transport is de hoogwerker. Deze gebruikt men voornamelijk voor personenvervoer. Hoogwerkers helpen bouwvakkers of andere professionals om veilig op hoogte te werken.

Heftrucks zijn tevens onmisbare machines in de wereld van verticaal vervoer. Heftrucks heffen goederen door ze vanaf de onderkant te ondersteunen.

Wanneer worden welke machines gebruikt?

Machines voor verticaal transport kom je vaak tegen op bouwplaatsen en in havens. Welke machine ingeschakeld wordt voor een klus is afhankelijk van verschillende factoren. Zo overweegt men de verplaatsing die wenselijk is. Hijskranen hebben een groot bereik. Ze hijsen producten hoog op en hebben een arm die ook horizontale beweging mogelijk maakt. Het gewicht en de grootte van de last zijn tevens een belangrijke factor. Kranen zijn geschikt om grote en zware goederen te hijsen.

Heftrucks verplaatsen kleinere goederen. Ze heffen producten in plaats van ze te hijsen. Het voordeel hiervan is dat een last niet kan gaan slingeren. Wel is het mogelijk dat de heftruck kantelt wanneer er niet op de juiste manier getild wordt.

Hoogwerkers kom je tegen op bouwplaatsen, maar ook bij veel andere bedrijven waar medewerkers zo nu en dan in de hoogte werken. Denk aan een verhuisbedrijf. Vaak worden hoogwerkers ingeschakeld om meubilair en keukenapparaten naar een hogere verdieping te brengen wanneer er geen lift in het gebouw aanwezig is.

Goed onderhoud is belangrijk

Machines die gebruikt worden voor verticaal transport moeten goed onderhouden worden, zodat goederen veilig getild of gehesen kunnen worden. Zijn elementen, bijvoorbeeld de elementenklem van de hijskraan, aan vervanging toe? Bij Van der Blij vind je de elementen die je zoekt, zodat je snel weer veilig aan de slag kunt met je machine voor verticaal transport.

Previous «
Next »