Werken voor de gemeente: alle voor- en nadelen

  • Flex
  • Comments Off
vacatures gemeentebanen

Voor sommige mensen is het een zekere go: werken voor de gemeente. Sommigen van hen willen ook niet anders. Ze moeten er niet aan denken in het bedrijfsleven te werken. Maar er is ook een groep mensen voor wie werken voor een gemeente een absolute no-go is, waarschijnlijk om meerdere redenen. Zoveel mensen, zoveel smaken. Wat maakt werken voor een gemeente aantrekkelijk en wat niet? We praten je graag bij.

Zekerheid

Lang geleden was werken als ambtenaar onder andere heel aantrekkelijk vanwege de wachtgeldregeling. Als je als ambtenaar werd ontslagen had je recht op een veel gunstigere en langere regeling dan die van het UWV. Die bestaat echter sinds 2001 niet meer. Maar nog steeds biedt werken voor een gemeente een bepaalde zekerheid. Een gemeente kan bijvoorbeeld niet failliet gaan, hooguit in een hele extreme situatie, bijvoorbeeld wanbeleid. De kans op ontslag is dus minder groot dan in het bedrijfsleven. Is dat voor jou een goede reden? Er zijn altijd volop vacatures gemeentebanen voorhanden.

Gemeentebreed werken

Daarnaast werkt een gemeentelijke organisatie veel breder dan de gemiddelde andere organisatie, met zijn voor- en nadelen. Bijna elke tak van sport die je in het bedrijfsleven tegenkomt, vind je ook bij de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouw, milieu, maatschappelijke zorg et cetera. Je hebt dus de kans om werkzaam te zijn in verschillende interessante sectoren van onze maatschappij. Gemeentelijke organisaties zijn, vooral in grotere steden, ook grote werkgevers, met regelmatig vacatures. Als je dat aanspreekt, dan kan je dus een lange carrière bij een gemeente aangaan. Spreekt jou dat ook aan? Vacatures gemeentebanen zijn er altijd en overal.

Nadelen werken als ambtenaar

Een nadeel van werken voor een gemeente zou kunnen zijn dat je ambtenaar bent, maar hoe erg is dat? Als je wil overstappen naar het bedrijfsleven kan het een klein probleem zijn (omdat sommige mensen nog steeds op een bepaalde manier naar de ambtenarij kijken), maar reken maar dat jouw kwaliteiten de doorslag geven tijdens een sollicitatiegesprek. Een nadeel zou kunnen zijn dat je minder kunt onderhandelen over salaris, want dat ligt ‘vast’ in salarisschalen. Maar met een promotie stroom je wel direct ook door naar een hogere schaal. Werken bij een gemeente wordt niet voor niets nog steeds door heel veel mensen erg interessant gevonden. Hoor jij daar ook bij? Dan vind jij vast jouw toekomstige baan tussen al die boeiende vacatures bij gemeentes.

Previous «
Next »