• Homepage
  • >
  • ondernemen
  • >
  • Zet met jouw organisatie in op de zeventien SDG’s die men wereldwijd nastreeft 

Zet met jouw organisatie in op de zeventien SDG’s die men wereldwijd nastreeft 

  • Flex
  • Comments Off
sdg

Ben jij bekend met SDG Nederland en de zeventien Sustainable Development Goals die zijn vastgesteld? Deze doelen moeten de wereld tot een betere plek maken, waarbij 2030 als een stip op de horizon is vastgesteld. Niet alleen in Nederland werken bedrijven en overheidsorganisaties aan het halen van deze doelen; het zijn doelen die wereldwijd worden nagestreefd. Des te mooier is het om hier als ondernemer zelf een steentje aan bij te kunnen dragen! In dit artikel lees je meer over deze SDG’s en de wijze waarop jouw organisatie een bijdrage kan leveren. 

Duurzaam ondernemen kent verschillende vormen 
Bij duurzaam ondernemen wordt vaak al snel gedacht aan het optimaliseren van processen, om zo bijvoorbeeld restafval te beperken. Ook het gebruik van zonnepanelen op het dak van een bedrijfs- of winkelpand is een typisch en breed toegepast voorbeeld van duurzamer werken. Zelf groene stroom opwekken maakt dat de ecologische voetafdruk van je organisatie beperkt wordt. Er zijn echter meer vormen van duurzaam ondernemen. Denk bijvoorbeeld ook aan het betalen van een eerlijke prijs voor de onderdelen die in je productieproces gebruikt worden. Het betalen van een eerlijke prijs draagt bij aan het doel om een wereld te creëren zonder armoede. Ook honger kan gedeeltelijk worden tegengegaan, door als bedrijf in West-Europa een eerlijke prijs te betalen voor producten en diensten die elders in de wereld worden afgenomen.  

Zelf een bijdrage leveren aan de zeventien SDG’s 
Het betalen van een eerlijke prijs voor elders afgenomen diensten en producten is een voorbeeld van een bijdrage die je kunt leveren aan de zeventien SDG’s. Hetzelfde geldt voor het beperken van reststromen en het opwekken van groene stroom middels zonnepanelen. Er is meer mogelijk. Een van de andere SDG’s is het werken aan een wereld met mensen die in goede gezondheid leven. Ook in Nederland komen gezondheidsproblemen voor. Denk aan psychische gezondheidsproblemen, overgewicht, enzovoorts. Als organisatie draag je bij aan een goede gezondheid van individuele medewerkers door bijvoorbeeld een gratis lunch te serveren. Schrap daarnaast de kroketten en frikandellen uit de schappen van de bedrijfskantine. 

Ook een wereld met gendergelijkheid is een doel. Bied vrouwen dezelfde kansen als mannen binnen de organisatie en andersom, mannen dezelfde kansen als vrouwen. Door in een managementteam zowel mannen als vrouwen op te nemen, op basis van hun vaardigheden, draag je als bedrijf bij aan gendergelijkheid op de wereld. 

Previous «
Next »