• Homepage
  • >
  • ondernemen
  • >
  • Dit is hoe industriële automatisering in bedrijven wordt toegepast

Dit is hoe industriële automatisering in bedrijven wordt toegepast

  • Flex
  • Comments Off

De industriële automatisering heeft in een rap tempo bedrijfsprocessen en traditionele productieomgevingen naar nieuwe hoogtes getransformeerd. De ontwikkelingen verleggen zich naar hypermoderne faciliteiten waar machines en software naadloos samenwerken. Het doel? Om de productie-efficiëntie te verhogen, de productiekwaliteit te verbeteren en operationele kosten aanzienlijk te kunnen verlagen. 

Kernspelers in het veld

Met de industriële automatisering bedrijven, wordt er aan de hand van geavanceerde robotica, AI, en data-analyse systemen ontworpen die in staat zijn de traditionele menselijke taken te automatiseren. 

Dit gebeurt met minimale menselijke tussenkomst.  Op nauwkeurige wijze worden herhaalbare taken automatisch uitgevoerd, een enorme sprong voorwaarts in termen van productiviteit en veiligheid op de werkvloer.

Energiebehoeftes afstemmen

Binnen deze geautomatiseerde systemen speelt efficiënt energieverbruik een belangrijke rol. Met behulp van energiemeters wordt real-time data verkregen over hoeveel energie er wordt verbruikt. 

Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om hun energie-efficiëntie te verhogen en tegelijkertijd de operationele kosten te verlagen. Een goed voorbeeld is dat op basis van voorspellende analyses de energiebehoefte van machines geoptimaliseerd kan worden. Dit helpt piekverbruiken te voorkomen en wordt ervoor gezorgd dat energie enkel ingezet wordt waar en wanneer dit daadwerkelijk nodig is. 

Sneller, slimmer en sterker

De voordelen van industriële automatisering zijn duidelijk: snellere productielijnen, lagere foutmarges, en een ongeëvenaarde consistentie. Zo kan er non-stop worden geproduceerd zonder kwaliteitsverlies. Dit helpt de output te maximaliseren en sneller op marktveranderingen te kunnen reageren.

Onderhoud 2.0

Traditioneel gezien, kan het onderhoud van industriële apparatuur veel energie, tijd en geld kosten. Dit wordt met de industriële automatisering aanzienlijk vereenvoudigd, zoals met de integratie van IoT en sensoren. Op die manier kunnen machines zelf rapporteren wanneer er onderhoud nodig is. Onverwachte machinestilstanden worden zo voorkomen, terwijl de levensduur van het apparatuur wordt gewaarborgd. Het maakt preventief onderhoud kinderspel, met een potentieel in een verlaging van de onverhoopte kosten voor grote operaties. 

Productie op basis van de marktvraag

Adaptieve productie wordt steeds meer de norm, waarbij bedrijven hun productieprocessen afstemmen op de veranderende marktvraag. Het is dankzij geavanceerde machine learning algoritmen dat productielijnen in real-time kunnen worden aangepast, zodat flexibiliteit en efficiëntie een geheel nieuwe betekenis krijgen. Denk aan een betere reactiesnelheid op klantvragen, evenals een versterking van de concurrentiepositie van bedrijven in een globaliserende markt.

Kijken naar de toekomst

Het is inmiddels vrij duidelijk dat de invloed van industriële automatisering alleen maar zal toenemen. Bedrijven die deze technologieën omarmen, rusten zichzelf uit voor een toekomst waarin efficiëntie en innovatie hand in hand gaan. Het belooft de industrie naar ongekende hoogten te stuwen. 

Kortom, industriële automatisering is een strategische zet die de weg vrijmaakt voor duurzame groei en voortdurende innovatie van bedrijfsprocessen.

Previous «
Next »