ZZP’er op zoek naar een klus

  • Rogier
  • Comments Off
zzp klussen

Hoe vind je als ZZP’er nieuwe klussen?

ZZP’er zoekt werk

Een van de moeilijkste aspecten van zelfstandig ondernemen is het vinden van nieuwe klussen. Want waar vind je dat nieuwe netwerk, waar opdrachten worden vergeven? Wanneer je als ZZP’er al een tijdje bezig bent, heb je misschien al een redelijk overzicht van de verschillende marktplaatsen. Wanneer je als ZZP’er net begint kan het lastig zijn om aanknopingspunten te vinden. Daarom geven wij in dit artikel een overzicht van de verschillende marktplaatsen, en geven we nog enkele tips en andere manieren om werk te vinden.

Hoe komt een ZZP’er aan een klus?

Freelancers kunnen op verschillende marktplaatsen terecht, waar opdrachten openbaar worden aangeboden. Bij de meeste marktplaatsen kun je gemakkelijk een account aanmaken en reageren of ‘bidden’ op de klussen die worden aangeboden. Sommige marktplaatsen zijn gratis (de opdrachtgever betaalt dan een commissie over de opdrachtprijs), voor sommige marktplaatsen betaal je abonneegeld. Hieronder een overzicht van de belangrijkste marktplaatsen voor ZZP klussen.

Marktplaats voor ZZP klussen

Freelance.nl: de grootste gratis marktplaats voor freelance klussen. Inschrijving is gratis, maar voor bepaalde functies betaal je 5 euro per maand. Bijvoorbeeld wanneer je de mogelijkheid wilt hebben, als eerst op een nieuwe vacature te reageren.
Hoofdkraan.nl is een marktplaats waarop opdrachtgevers gratis ZZP klussen kunnen plaatsen. Freelancers betalen een klein bedrag om vervolgens een offerte te plaatsen.
Jellow.nl is een plek ‘waar freelancers en opdrachtgevers elkaar helpen’. Freelancers worden hier op kwaliteit gecontroleerd. Daarom plaatsen een aantal grote bedrijven op dit platform regelmatig klussen aan. De website is erg overzichtelijk en werkt prettig.
Marktplaats.nl: we kennen Marktplaats.nl als het grootste platform voor verkoop van nieuwe en tweedehands producten. Maar sinds kort biedt Marktplaats ook een categorie ‘freelance’ aan. Hierop kunnen opdrachtgevers en ZZP’ers hun klussen en diensten aanbieden. Het is zeker aan te raden ook hier eens een kijkje te nemen.
Lancelots.nl biedt op hun forum een marktplaats aan, waarop veel vraag en aanbod wordt geplaatst.
Op 12freelance.nl kun je als ZZP’er heel specifiek opdrachten zoeken.

Internationale marktplaatsen

De twee grote internationale marktplaatsen zijn Freelancer.com en Upwork.com.
Freelancer.com is de grootste marktplaats ter wereld, waar continue veel vraag is naar ZZP’ers. Het nadeel van zo’n grote marktplaats is natuurlijk dat het aantal concurrenten zeer hoog is, en dat je daarom met veel anderen tegelijk op klussen bid. Op Freelancer.com betaalt de opdrachtgever pas wanneer hij of zij tevreden is met het geleverde werk. Inschrijven is gratis.
Upwork.com gaat meer voor kwaliteit en minder voor kwantiteit. Op dit platform kun je heel precies jouw wensen en ervaring aangeven. Opdrachtgevers geven ook aan of ze bereid zijn meer te betalen voor goede kwaliteit, en in welke prijsklasse zij ZZP’ers zoeken. Op die manier stemt Upwork.com perfect de wensen van beide partijen af. ZZP’ers betalen voor de dienst door een (flinke) commissie op al hun verdiensten af te dragen.

Andere manieren om aan klussen te komen

Deze marktplaatsen zijn behulpzaam, maar het zijn natuurlijk ook verzamelplaatsen van werkzoekenden, waardoor de concurrentie hoog is. Er zijn andere plekken, die minder voor de hand liggen, om klussen te vinden. Je kunt bijvoorbeeld een oproep op Facebook plaatsen of in de supermarkt hangen: ZZP’er zoekt werk. Verder kan het lonen om op LinkedIn duidelijk aan te geven dat je opdrachten zoekt. Sommige gemeentes plaatsen opdrachten openbaar, zodat iedere ondernemer een gelijke kans heeft. Je kunt deze databanken doorspitten op zoek naar een goede opdracht.

Previous «
Next »