4 tips voor als je op zoek bent naar een nieuwe baan

  • Flex
  • Comments Off

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dit kan ervaren worden als uitdagend en stressvol. Misschien ben je net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan. Of je hebt zin in een nieuwe uitdaging. Hoe dan ook, het vinden van de juiste vacature kan best nog wel eens lastig zijn. In dit artikel bespreken we vier tips voor als je op zoek bent naar een nieuwe baan. 

Bepaal je wensen en behoeften

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar je naar op zoek bent. Wat zoek je precies in een nieuwe baan? Het makkelijkst is om hier een lijstje van te maken voor jezelf. Denk aan het type functie, de branche, het salaris en de locatie. Denk ook na naar wat voor sfeer en cultuur binnen het bedrijf je op zoek bent. Ga ook voor jezelf na wat voor secundaire arbeidsvoorwaarden je belangrijk vindt. Als je dit allemaal duidelijk hebt voor jezelf kun je beter op zoek gaan naar vacatures die bij jou passen. 

Maak gebruik van online vacaturebanken

Tegenwoordig zijn er veel online vacaturebanken waarop je vacatures kunt vinden in verschillende branches en functies. Een handige tip is om je aan te melden bij diverse vacaturebanken en je cv te uploaden. Dan kunnen werkgevers jou benaderen voor een baan die past bij jouw profiel. Eén van de vacaturebanken die je kunt raadplegen voor vacatures is Kenonz. Op Kenonz.nl vind je een overzicht van veel verschillende vacatures bij de overheid. Je kunt regelmatig op de website van Kenonz kijken of je inschrijven voor de maillijst zodat je nieuwe vacatures in je mail krijgt. Zo vergroot je de kans om de perfecte baan te vinden. 

Netwerk, netwerk, netwerk

Een groot deel van de vacatures wordt via via ingevuld. Het is dus belangrijk om te netwerken. Maak gebruik van je professionele netwerk. Denk aan oud-collega’s, vrienden en familie, om te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Het is ook verstandig om een account aan te maken op LinkedIn zodat je ook online kunt netwerken. Het is belangrijk om dan ook actief te zijn op dit platform. Zorg dat je profiel up-to-date is en dat je ook actief deelneemt aan de tijdlijn. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een vacature sociaal domein? Laat dit dan ook vooral weten aan je netwerk. 

Bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken

Als je eenmaal bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Verdiep je in het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Bedenk van tevoren wat jouw sterke punten zijn en welke ervaringen je kunt benadrukken tijdens het gesprek. Een goede tip is om ook even te oefenen met een vriend of familielid. Zo kun je je zelfvertrouwen vergroten. Het is ook belangrijk om zelf vragen te stellen tijdens het gesprek. Zo krijg je een goed beeld van het bedrijf en de functie.

Previous «
Next »