Aan de slag als horeca ondernemer? Hier moet je op letten

  • Flex
  • Comments Off
horeca ondernemer

Voor velen een langgekoesterde droom: een eigen lunchroom, restaurant of café beginnen. Voordat het eerste drankje geserveerd kan worden, zijn er een aantal zaken waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Weten welke dit zijn? Wij leggen het je graag uit.

Vergunningen en regels

Voordat je als horeca ondernemer aan de slag kan, krijg je te maken met een aantal verplichte vergunningen. Welkom in het oerwoud van regels!  Welke vergunningen je allemaal nodig hebt, wordt gemeentelijk bepaald. In de meeste gevallen zijn een exploitatie-, drank- en horeca-, terras- en omgevingsvergunning verplicht. Aan iedere vergunning zijn weer een aantal eisen verbonden. Om een drank- en horecavergunning te krijgen, moet het pand bijvoorbeeld aan een aantal inrichtingseisen voldoen. Verder zijn er naast vergunningen strenge regels rondom hygiëne en voedselveiligheid. Horecabedrijven moeten volgens de hygiënecode werken. Als jouw onderneming hier niet aan voldoet, kan de inspectie de deuren noodgedwongen sluiten. Informeer voor het plannen van de feestelijke opening dus goed naar de vereiste vergunningen in de gemeente waar je van plan bent om te starten met jouw zaak en zorg dat je aan alle wettelijke regels en eisen voldoet.

Goede apparatuur

Zijn de vergunningen in orde? Dan kan er gestart worden met de inrichting. De keuken vormt in ieder horecabedrijf het hart van de onderneming. Goede apparatuur is het halve werk. Kies voor apparatuur van hoogwaardige kwaliteit, met hoog vermogen en apparatuur dat geschikt is voor intensief gebruik. Bespaar niet op belangrijke apparaten zoals de horeca koelkast, oven, krachtige grills en (maatwerk) fornuizen. Goedkoop blijkt in veel gevallen duurkoop te zijn. Bij de aanschaf van keukenapparatuur is het belangrijk om naast het vermogen goed naar het energielabel te kijken. Apparatuur wordt steeds energiezuiniger waardoor je flink kunt besparen op de energiekosten. In sommige gevallen is er zelfs sprake van fiscaal voordeel bij de aanschaf van energiezuinige apparatuur. Laat je goed informeren door een erkende grootkeukenleverancier bij de inrichting van de keuken en de aanschaf van apparatuur. Zij kunnen jou precies vertellen wat je nodig hebt.

Personeel

Een van de grootste uitdagingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt is het vinden en behouden van vakbekwaam personeel. Vooral nu er sprake is van een aanhoudend personeelstekort, is het moeilijk om aan personeel te komen. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. Concullega’s staan te springen om nieuwe mensen aan te nemen. Zorg dat je jezelf als werkgever onderscheid en maak concrete werkafspraken met het personeel. Zo voorkom je dat ze sneller weer opstappen.

Previous «
Next »