• Homepage
  • >
  • Auto
  • >
  • Alles wat je moet weten over de financial lease van een occasion

Alles wat je moet weten over de financial lease van een occasion

  • Flex
  • Comments Off
audi a3

Overweegt jij, net als veel ondernemers, om een gebruikte auto te leasen in plaats van een nieuwe auto? Dat is verstandig, want dat brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo ben je niet meteen een hoop geld kwijt en is een autolease vaak veiliger in verband met garantie. Zo kan die audi a3 tweedehands een stuk minder kosten en net zo betrouwbaar rijden als een nieuwe. Hieronder hebben we de voordelen van het leasen van een tweedehands auto bij elkaar gezet, alsook ook waar je op moet letten.

Een bedrijfsauto kan een grote uitgave en een aanslag op de liquiditeit zijn

Als ondernemer heb je vaak een bedrijfsauto nodig voor het uitoefenen van je bedrijfsvoering of om je klanten en relaties te bezoeken. Een nieuwe auto is vaak een grote uitgave en een aanslag op de liquiditeit van je bedrijf. Om alles overzichtelijk te maken kun je een gebruikte auto kopen door het afsluiten van een financial lease. Je betaalt een vast bedrag per maand en hierdoor wordt het voor jouw als ondernemer overzichtelijk wat de uitgaven zijn en hoef je niet in één keer een groot bedrag te betalen.

Eigenaar worden

Wanneer je een gebruikte auto gaat financial leasen word je economisch eigenaar van de auto. Dat wil zeggen dat de auto op de balans van het bedrijf komt te staan als eigendom. Na betaling van de laatste termijn word je direct juridisch eigenaar van de auto. Deze is dan helemaal afbetaald en mag zonder overleg met de bank verkocht of ingeruild worden.

Bepaal zelf de maandtermijn

Bij een financial lease kun je zelf de maandtermijn bepalen. Wanneer je de financial lease over een langere looptijd afsluit, zal de maandtermijn uiteraard lager worden. Tevens is het mogelijk om de maandtermijn van een jong gebruikte lease auto te verlagen door een slottermijn in te bouwen. Dit bedrag is een reële restwaarden en blijft openstaan tot het einde van de looptijd. Je lost dit bedrag niet af waardoor het maandtermijn laag blijft. Aan het einde van de looptijd kun je het bedrag in één keer betalen of  de auto wordt ingerolen en je betaalt met de inruilprijs de slottermijn. Vaak is de inruilprijs hoger en hou je nog een bedrag over om bij de volgende auto te leggen. Je zou dan wederom kunnen kiezen om een jong gebruikte auto te leasen.

Lager leasebedrag door lagere aanschafwaarde

Bij een gebruikte auto zijn de eerste hoge afschrijvingen al gemaakt. Op een nieuwe auto schrijft men met name in de eerste 2 jaar veel af. Bij een gebruikte leaseauto betaal je een lager leasebedrag omdat de aanschafwaarde beduidend lager is. In Nederland is er een enorm aanbod jong gebruikte auto’s, vaak dealer onderhouden. Ze rijden en voelen als nieuw. Het is daarom niet gek dat het financial leasen van een gebruikte auto een populaire leasevorm is onder ondernemers. 

Fiscale voordelen

Als economisch eigenaar van de auto kun je daarnaast ook gebruik maken van de fiscale voordelen. Je kunt bij het leasen van een gebruikte auto de BTW terugvorderen. Tevens kun je de rente van de maandtermijn fiscaal verrekenen, net als de afschrijvingskosten van de auto. Sluit je als startende ondernemer een lease af voor een gebruikte auto dan kom je ook nog in aanmerking voor een startersaftrek.

Er is tegenwoordig een ruim aanbod van voordelige en goede lease occasions. Je kunt kiezen uit alle automerken en modellen. Daardoor is er voor elke bedrijfsvoering, maar ook voor elke smaak, een tweedehands bedrijfswagen te vinden. En nu weet je ook wat de voordelen van zo’n auto zijn.

Previous «
Next »