• Homepage
  • >
  • online
  • >
  • De grafische en online presentatie van ondernemers

De grafische en online presentatie van ondernemers

  • Flex
  • Comments Off

grafische opleiding
Veel ondernemers worstelen met de vraag of ze folders, brochures en de vormgeving, bouw en onderhoud van hun website geheel moeten uitbesteden of dit toch beter zelf in de hand kunnen houden. Als dit herkenbaar voor je is, dan lees je in dit artikel enkele belangrijke overwegingen en waar je het best een grafische opleiding kunt volgen.

Drukwerk en website zelf doen of uitbesteden?

Het ligt aan jouw specifieke situatie als (kleine) ondernemer of je specialismen als grafische vormgeving, boekhouden en marketing zo veel mogelijk zelf wilt doen of beter kan uitbesteden. Heb je affiniteit met grafisch ontwerp, dan is dit bij voorkeur een specialisme dat je als kleine ondernemer voor eigen rekening kan nemen. Veel hangt af van je budget en of je een starter bent. Een professionele uitstraling op grafisch vlak is een van de sleutels tot succes. Dus dit aspect kun je niet verwaarlozen door blind zelf je brochures te maken en je eigen website te bouwen. Wie kent niet de amateuristische sites van startups die alleen al door hun vormgeving en fout logo het vertrouwen beschamen.

Heb je voldoende middelen, dan is uitbesteden echt een aanrader. Maar ga dan in gesprek met minstens drie vormgevers of vormgevingsbureaus! Is er een klik? Valt de vormgeving binnen het budget? En wat valt er precies onder je wensen? Een nieuw logo en huisstijl? Briefpapier en enveloppen? Brochures of een poster? Kan het vormgevingsbureau ook zorgdragen voor je website en hebben zij ook verstand van SEO? Allemaal vragen die langzaam op hun plek vallen als je meerdere bureaus/vormgevers hebt gesproken en waarvan je offertes hebt aangevraagd.

Maar wat doe je als het vormgevingsaspect cruciaal is, maar je slechte ervaringen hebt met vormgevers of vormgevingsbureaus? Als je het liever helemaal zelf in de hand wilt houden. Of als simpelweg je budget tekort schiet. Dan kun je overwegen een grafische opleiding of cursus te volgen, of deze door een van je medewerkers te laten volgen.

grafische opleidingen

Grafische opleidingen en cursussen

Met de juiste grafische opleiding of cursus kan elke ondernemer binnen afzienbare tijd zelf zorgen voor folders en een gelikte website. Als je intrinsiek gemotiveerd bent en met de juiste begeleiding zijn er in het volwassenenonderwijs voldoende mogelijkheden. Onthoud wel dat grafische vormgeving een vak is en een vak leer je niet binnen één dag.

Zo zijn er cursussen die de principes van grafische vormgeving behandelen (denk aan typografie, kleurenleer en vlakverdeling). Tijdens deze grafische opleidingen krijg je antwoorden op vragen als: “Waarom is deze vormgeving aantrekkelijk en een andere vormgeving niet?” of “Welke kleur wordt door veel vrouwen aanbeden en door veel mannen verguisd?” (Het antwoord luidt ‘paars!’).

Cursus DTP

De softwareprogramma’s die ook moeten worden aangeleerd zijn gewoonlijk DTP-pakketten als Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator en bijvoorbeeld WordPress om je website te bouwen en te onderhouden. Dit zijn zeer uitgebreide programma’s die de gemiddelde ondernemer veel frustraties kunnen bezorgen. Zelf aanleren is haast onmogelijk. Meestal duren deze pakketcursussen twee of drie volle dagen, maar er zijn ook grafische avondopleidingen van 7 of 8 weken. Vergeet niet te zoeken op zogenaamde DTP-cursussen (Desktop Publishing), want dit vormt min of meer een combinatie van cursussen in Photoshop, InDesign èn Illustrator.

Parttime grafische opleiding

Voor ondernemers die van plan zijn zelf hun website te bouwen en hun eigen drukwerk te verzorgen, is er bij Grafische Cursussen te Amsterdam een parttime grafische opleiding: de ‘Jaarcursus Grafische Vormgeving’. In 36 avond- of ochtendlessen van 2,5 uur leer je dan zowel de principes van grafische vormgeving als de pakketten Photoshop, InDesign en Illustrator. Gedurende de verschillende blokken ontwikkel je een eigen professionele huisstijl inclusief logo, briefpapier, folders, posters etc. Maar ook WordPress wordt uitvoerig geleerd zodat je controle hebt over de bouw van een eigen website.

Previous «
Next »