Het belang van veilige werkkleding voor personeel

  • Flex
  • Comments Off

De functies van werkkleding: veiligheid, comfort en representativiteit

Geschikte werkkleding dragen op de werkvloer is belangrijker dan vaak gedacht wordt. Passende werkkleding is om meerdere redenen van groot belang. Zo vereisen bepaalde werkzaamheden en banen beschermende werkkleding. In de bouwsector en diverse industrietakken is het bijvoorbeeld verplicht om tijdens het werk veiligheidskleding – zoals veiligheidsschoenen s3, een helm en/of veiligheidsbrillen – te dragen. Naast het garanderen van een optimale veiligheid, heeft werkkleding voor personeel nog andere functies, zoals meer comfort bieden tijdens het werk. Werk jij of werkt jouw personeel bijvoorbeeld veel in warme of vochtige ruimtes, dan is het zaak om passende kleding te dragen om het werk (beter) uitvoerbaar te maken. Hiermee laat je zien dat jij je personeel waardeert en belang hecht aan hun gezondheid. Een derde reden voor het dragen van werkkleding is zorgen voor een representatieve uitstraling van jouw medewerkers. Als jouw personeel veel op locatie werkt en de deur uitgaat, dan is het belangrijk dat ze er netjes uitzien. Tegelijk kan werkkleding in die gevallen gebruikt worden om herkenbaar te zijn, door deze te voorzien van de bedrijfsnaam en/of een bedrijfslogo. Goed en slim ontworpen werkkleren kunnen zo ingezet worden om de naamsbekendheid van bedrijven, in de omgeving waar ze hun werk uitvoeren, te vergroten.

Veiligheid als een van de belangrijkste aandachtspunten

Maar het is met name het vergroten van de veiligheid die het belangrijk maakt om werkkleding op maat te gebruiken. Hoe zit dit precies? In bepaalde economische sectoren en bedrijfstakken is in de Arbowet vastgelegd bij welke werkzaamheden welk soort veiligheidskleding vereist is, uiteraard om ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. Veiligheidsschoenen, gehoorbescherming, maar zeker ook goed beschermende werkkleding behoren tot de basisonderdelen van een veilig werkassortiment.

Diverse soorten veiligheidsmaatregelen

Beschermende kleding is er in allerlei varianten. Werk je in een koude omgeving, dan bestaat de werkkleding doorgaans uit meerdere lagen. Deze lagen houden de kou tegen, maar moeten tegelijk ventileren om transpiratie door te laten. In omgevingen waar het risico bestaat op brand, dient brandwerende of brandvertragende kleding gedragen te worden. En werkschoenen met stevige, beschermende neuzen of helmen zijn onmisbaar als er met zware voorwerpen, machines of apparaten wordt gewerkt. Ook worden deze beschermmiddelen ingezet als er gevaar bestaat dat er (zware of scherpe) voorwerpen van hoogte naar beneden kunnen vallen. Twijfel je of er in jouw bedrijf beschermende werkkleding moet worden gebruikt? Laat dan een arbo-gecertificeerde risicoanalyse uitvoeren om dit vast te stellen.

Previous «
Next »