Duurzaam ondernemen op kleine schaal

  • Flex
  • Comments Off

Om duurzaam te ondernemen hoef je geen groot bedrijf te zijn. Ook als kleinere ondernemer kun je al veel doen voor een beter milieu. Een groot bijkomend voordeel is dat veel milieubesparende maatregelen ook weer kostenbesparend zijn. Hoe draag jij je steentje bij? 

#1 Oude apparatuur inleveren

Veel winkels bieden tegenwoordig de mogelijkheid om oude apparatuur in te leveren. Dus niet alleen oude batterijen, maar ook het broodrooster dat al een tijdje op de plank staat kun je nu kwijt. Ook veel kringloopwinkels bieden nu deze mogelijkheid. Het voordeel hiervan is dat je op een duurzame manier ruimte in huis kan creëren. Het draagt bij aan een beter milieu, omdat de onderdelen van de apparaten apart worden gerecycled. 

#2 Pak de fiets of de benenwagen

Als je de stad door moet rijden is het lastig met de auto. Ook is er bijna geen gelegenheid om te parkeren. En wat denk je van de benzinekosten die erbij komen? De auto verbruikt relatief veel benzine bij korte stukjes. Duurzaam is het totaal niet om dan met de auto te gaan. Het is veel beter om te lopen of te fietsen. Bonusvoordeel is dat dit ook beter is voor je gezondheid. Energie verbruiken en een frisse neus halen maakt je veel productiever dan gestresst door de stad rijden in de auto. Tel uit je winst!

#3 Energiezuinige apparatuur en stand-by

Energiezuinige apparatuur is helemaal hip. Hoe weet je of je met dergelijke apparaten te maken hebt? Check het label voor je aankoop. Als je met een A-label te maken hebt, gaat het om een zeer energiezuinig apparaat. Hoe hoger je komt met de letter in het alfabet, des te slechter het apparaat is voor het milieu en je energierekening. 

Let dus goed op de etiketten of kijk bij aankoop in de beschrijving hoe het product geclassificeerd staat. 

#4 Led-panelen op kantoor 

Waarmee je nog meer energiekosten kan besparen zijn led panelen. Hiermee bespaar je jaarlijks wel zo’n 80% op je energiekosten ten opzichte van traditionele verlichting. Het voordeel hiervan is dat je zelf ook bepaalt hoe je de lichtkleur wil hebben. Een led paneel van 4000 Kelvin is geschikt voor kantoorruimtes, maar een led paneel van boven de 6000 Kelvin is weer geschikt voor productieruimtes en magazijnen. Kijk dus goed wat bij jouw bedrijf past. 

#5 Eigen waterflesje

Vraag aan je werknemers of zij hun eigen waterflesje mee kunnen nemen. Een Dopper of een ander soort flesje is dan natuurlijk het beste. Zorg voor mogelijkheden om vers gezuiverd water te tappen, zodat je personeel ook goed gehydrateerd en productief blijft. Veel werkgevers regelen zelfs eigen flesjes voor het personeel. Dit scheelt aanzienlijk voor het milieu en in de kosten. 

Zo zie je maar dat jij ook als kleine ondernemer het verschil kan maken. Alle kleine beetjes helpen. Als iedereen deze maatregelen invoert kunnen we veel bereiken voor het milieu op langere termijn. Het begint natuurlijk bij bewustwording en natuurlijk de eerste stap. 

Previous «
Next »