Goed voorbereid internationaal verzenden

  • Flex
  • Comments Off
internationaal versturen

Als je al een tijdje goed bezig bent met je webshop, wil je misschien verder uitbreiden. Ook klanten buiten de landsgrenzen gaan bedienen. Binnen Europa, of zelfs daarbuiten. Wat komt er allemaal bij kijken? 

Controleer of je producten zijn toegestaan

Niet alle goederen en stoffen zijn toegestaan om naar het buitenland te versturen. Denk hierbij aan elektrische apparaten, alcoholische dranken, brandbare vloeistoffen en bijtende stoffen zoals schoonmaakmiddelen. Kijk dit altijd even goed na, mocht je dit soort artikelen versturen.

Invoerrechten en douaneformulieren

Tussen EU-landen is er sprake van vrij handelsverkeer. Dat betekent dat voor het exporteren van goederen geen douaneformaliteiten nodig zijn. Je hebt alleen een volledig ingevulde vrachtbrief nodig. Wanneer je goederen exporteert naar landen buiten de EU, zijn douaneformaliteiten wel van toepassing. Hiervoor heb je een vrachtbrief, een handelsfactuur of pro-formafactuur en andere douanedocumenten nodig. Om je zendingen zo snel mogelijk door de douane te laten gaan, is het belangrijk dat je de factuur volledig en gedetailleerd (in het Engels) invult. Je handelsfactuur moet in ieder geval de verzender en de ontvanger, een gedetailleerde omschrijving van de goederen, waarde van de goederen en de leveringsvoorwaarden bevatten.

Verzekeren

Verzend je goederen met veel waarde? Dan is het verstandig om het pakket te verzekeren tegen schade en vermissing. Als je regelmatig internationaal pakketten verstuurd, dan is het mogelijk om een aparte transportverzekering af te sluiten per pakket. De tarieven hiervoor verschillen per vervoerder.

Verpakken

Een juiste verpakking is van groot belang om je producten in perfecte staat te kunnen verwerken en vervoeren. Je kunt zelf bijdragen aan de kwaliteit van het versturen door je zending goed te verpakken. Zo worden losse goederen niet geaccepteerd en mogen ze geen uitstekende onderdelen bevatten. Bied de producten aan in een stevige verpakking met passende afmeting. En zorg dat de verpakking in perfecte staat verkeerd: compleet, zonder kwetsbare, gescheurde of vochtige delen.

Retouren

Je kunt als webshop nog zo hard je best doen: helemaal te voorkomen zijn retouren niet. Richt daarom je retourproces zo eenvoudig en klantvriendelijk mogelijk in. Zo bestaan er opties om het retourlabel al ingevuld bij het verzenden in de doos te voegen. Een andere optie is om een retourdocument met bijbehorende instructies te mailen naar de klant. Wees in elk geval al tijdens het bestelproces helder over je retourbeleid. Dit zorgt voor vollere winkelwagentjes en minder afgebroken betaalsessies: dus meer omzet!

Hulp nodig?

DHL Express helpt je graag bij het opzetten van de logistiek van je webshop. Ook bij het opstarten van verzending naar het buitenland. Aarzel niet om van onze expertise gebruik te maken, daar zijn we voor! Neem gerust contact met ons op.

Previous «
Next »