• Homepage
  • >
  • financiering
  • >
  • Boekhouden met boekhoudsoftware of gewoon in Excel? Wat voor jou het prettigst werkt

Boekhouden met boekhoudsoftware of gewoon in Excel? Wat voor jou het prettigst werkt

  • Rogier
  • Comments Off
boekhouden met boekhoudsoftware

Eén van de belangrijke keuzes die je als ondernemer moet maken is hoe je je boekhouding gaat voeren. Er zijn allerlei boekhoudpakketten, zowel betaald als gratis, maar je kan uiteraard ook boekhouden in Excel. We zetten e.e.a. op een rij zodat de keuze voor jou hopelijk wat makkelijker wordt. 

Boekhoudsoftware 

Als je ervoor kiest om te gaan boekhouden met boekhoudsoftware hoef je over allerlei dingen al niet meer na te denken. De makers van het boekhoudprogramma hebben de boekhouding al standaard voor jou ingericht. Daarmee krijg je eigenlijk dus ook hulp bij boekhouden: erg prettig als je niet heel erg boekhoudkundig bent onderlegd. Ook kan je nog allerlei keuzes maken en bijvoorbeeld grootboekrekeningen toevoegen en daarmee dus de boekhouding naar jouw wensen inrichten. 

Balans, resultatenrekening, rapportages 

Verder genereert een boekhoudpakket vaak met één druk op de knop een balans en resultatenrekening . De kans op fouten daarin is dus minimaal en kan alleen veroorzaakt worden door foutieve boekingen of een verkeerd gebruik van het rekeningschema. Tevens kan je met boekhoudsoftware meestal ook rapportages maken die voor een goed inzicht in jouw onderneming eigenlijk onmisbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan omzet en resultaat over een bepaalde periode en de ontwikkeling van bepaalde kostenposten. 

Facturen en herinneringen 

Een boekhoudprogramma kan je ook helpen met het maken van facturen en het (automatisch) sturen van betaalherinneringen als een klant niet op tijd betaalt. Dat scheelt jou ook weer een stuk handmatige administratie. 

Bankgegevens uploaden 

Een groot voordeel van boekhouden met boekhoudsoftware is dat je heel eenvoudig een koppeling kan maken met je bankrekening. Daarmee kan je alle bankmutaties van bijvoorbeeld de afgelopen week met een paar handelingen uploaden. Die mutaties hoef je dan dus niet meer allemaal apart te boeken. Je hoeft alleen nog de bij- en afschrijvingen toe te wijzen aan bepaalde posten. 

Boekhouden in Excel 

Ook in Excel kan je prima de financiële voortgang van jouw onderneming bijhouden en volgen. Excel biedt ook allerlei mogelijkheden voor het opstellen van rapportages en overzichten, het opstellen van facturen et cetera. Je kan kiezen uit allerlei standaard formats. Wat Excel niet heeft is hulp bij boekhouden. Groot voordeel van Excel is dat je je boekhouding helemaal volgens eigen wens kan opzetten. Je bent niet gebonden aan de voorkeuren van een maker. 

Zeker als je er heel handig mee bent en je een kleine onderneming hebt, bijvoorbeeld als zzp’er, is Exel een prima alternatief voor een betaald boekhoudpakket. Feit is wel dat Excel beperkter wordt als je onderneming groeit en je meer posten moet gaan boeken. In dat geval worden het namelijk wel erg veel handmatige handelingen. Ben je niet zo bedreven in Excel dan kan je natuurlijk ook iemand vragen die er dagelijks mee werkt, bijvoorbeeld een financial. 

Als je net begint als ondernemer kan Excel een goeie eerste keuze zijn. Overstappen op een boekhoudpakket kan altijd nog, hopelijk is de reden een florerende onderneming!

Previous «
Next »