• Homepage
  • >
  • personeel
  • >
  • Tijdelijk extra personeel nodig? Hier een aantal mogelijkheden op een rijtje

Tijdelijk extra personeel nodig? Hier een aantal mogelijkheden op een rijtje

  • Rogier
  • Comments Off
extra personeel nodig

Extra personeel nodig? Wij geven u enkele mogelijkheden 

Een piek in het werkvolume of het binnenhalen van nieuwe opdrachten kan er al gauw voor zorgen dat je bestaande personeelsbestand wel erg krap wordt. U dient dan een weloverwogen beslissing te nemen over hoe dit aan te pakken op de voor uw bedrijf efficiëntste en voordeligste manier. Wij zetten hierna de mogelijkheden even voor u op een rijtje. 

Personeel aannemen om de werkdruk te verlagen 

Wanneer de verhoging van de werkdruk het gevolg is van meer klanten en meer opdrachten op langere termijn, kan u gaan overwegen om extra personeel aan te nemen. Die komen dan in dienstverband rechtstreeks voor u werken en worden bijgevolg ook door u betaald. Personeel aannemen in dienstverband heeft uiteraard wel gevolgen aangaande loonsadministratie en u dient zich bij de belastingsdienst aan te geven als werkgever. 

Uitzendkrachten inhuren om tijdelijke pieken op te vangen

 Wanneer uw bedrijf met een verhoogde werkdruk geconfronteerd wordt omwille van binnenkomende tijdelijke opdrachten, kan u gaan overwegen om uitzendkrachten te gaan inhuren. Uitzendkrachten zijn werknemer van het uitzendbureau en komen dus niet op uw loonlijst terecht. U betaald het uitzendbureau en zij betalen de uitzendkracht. Uitzendkrachten inhuren kan in verschillende periodes afhankelijk van de door u voorziene duur van de werkpiek. Zo kan u kiezen om dagelijks, wekelijks, maandelijks het benodigde aantal uitzendkrachten aan te vragen. 

Freelancers in dienst nemen op drukke momenten 

Wanneer u freelancers in dienst gaat nemen om het extra werkvolume op te vangen, hebt u het voordeel van een grote flexibiliteit. Freelancers kunnen immers op welbepaalde momenten en voor welbepaalde taken ingehuurd worden. Bij het aangaan van een samenwerking, wordt u de opdrachtgever en betaald u rechtstreeks aan de freelancer. Let hierbij wel op dat u en de freelancer een arbeidsrelatie opmaken. 

Familie laten meewerken 

U kan er ook voor opteren leden van uw familie te laten meewerken in uw bedrijf. Hiervoor gelden speciale regelgevingen die u voordeliger kunnen uitkomen dan het aantrekken van een externe werkkracht. 

Vakantiekrachten inhuren 

Een veelgebruikte methode voor het opvangen van extra werk, is het inhuren van vakantiekrachten. Dit zijn jongeren die buiten schooltijd een bepaald aantal uren/dagen per jaar mogen werken. Indien u deze optie overweegt, ga dan zeker na of het werk dat dient uitgevoerd te worden wettelijk toegestaan is voor jongeren. 

Wanneer u extra personeel nodig hebt, doet u er zoals bovenstaand te lezen, goed aan alle mogelijkheden te overwegen. Afhankelijk van de specifieke situatie van uw bedrijf kan de ene mogelijkheid voordeliger zijn dan de andere. De verschillende mogelijkheden zijn zowel voor vennootschappen als eenmanszaken mogelijk. Alle regelgevingen hieromtrent werden opgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid en zij zijn ook het controlerend orgaan in deze materie.

Previous «
Next »