• Homepage
  • >
  • overig
  • >
  • ‘Het nieuwe werken’, wat betekent dat eigenlijk precies?

‘Het nieuwe werken’, wat betekent dat eigenlijk precies?

  • Flex
  • Comments Off
het nieuwe werken

‘Het nieuwe werken’ is een term die vaak voorbij komt, maar het is niet bij iedereen duidelijk wat er nou precies mee bedoeld wordt. Ook Wikipedia biedt geen uitkomst, daar is nog geen lemma aangemaakt over dit onderwerp. Daarom geven we je hieronder de breedgedragen definitie zodat jij voor eens en voor altijd weet wat hieronder verstaan wordt.

Bij ‘het nieuwe werken'(HNW) draait het om plaats- en tijd onafhankelijk kunnen werken. Met andere woorden: Werken waar je wilt en wanneer je maar wilt. Hierbij word je op je flexibele werkplek ondersteund door moderne technologie. Wanneer je werkt volgens de principes van HNW, word je afgerekend op de resultaten die je behaalt, niet op het aantal uren dat je ergens aan werkt of het feit dat je aanwezig bent of niet.

Bedrijven en instellingen die deze manier van werken hebben ingevoerd, laten hun medewerkers bijvoorbeeld vanuit huis werken. Of ze kunnen zelf hun werktijden bepalen. Binnen bepaalde grenzen krijg je als werknemer de vrijheid om je werk naar eigen inzicht te doen – als je maar levert. Het nieuwe werken betekent in de praktijk vooral flexibeler werken met meer zelfstandigheid. Vertrouwen is erg belangrijk in deze vorm; de werkgever moet dit vertrouwen geven en de werknemer moet laten zien dat dit vertrouwen niet beschaamd wordt.

Het nieuwe werken is zoals gezegd niet mogelijk zonder het gebruik van technologische hulpmiddelen. Draadloos internet, smartphone en laptop zijn onmisbaar in dit model. Werknemers moeten namelijk, waar ze ook zijn, toegang hebben tot relevante informatie.

Wanneer je de bovenstaande definitie leest, zou je tot de conclusie kunnen komen dat het nieuwe werken alleen van toepassing is op hoogopgeleiden met kantoorbanen. Maar dit is zeker niet het geval. Ook medewerkers waarvan de plaats vast staat (denk aan verpleegkundigen of fabriekswerkers) kunnen volgens deze principes werken. Zij kunnen bijvoorbeeld zichzelf vanuit huis inroosteren en daarmee meer zeggenschap krijgen over hun eigen werk.

Previous «
Next »