Hier moet je op letten bij aangifte inkomstenbelasting

  • Rogier
  • Comments Off
wanneer kan ik aangifte doen bij belasting

Ieder jaar vanaf de maand maart mag het weer gebeuren: het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Sommigen kunnen niet wachten om de aangifte te versturen, terwijl anderen er als een berg tegenop zien. De belastingdienst heeft ook inderdaad geprobeerd om de aangifte zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat zoveel mogelijk mensen zelf hun belastingaangifte kunnen doen. Maar of je nu zelf je aangifte gaat doen of het uitbesteed, enkele handige tips voor je aangifte inkomstenbelasting zijn altijd mooi meegenomen.

Wanneer kan ik aangifte doen bij belasting?

Hoewel het al jaren om hetzelfde tijdstip gaat, komt bij veel mensen toch jaarlijks de vraag ‘wanneer kan ik aangifte doen bij belasting?’ weer boven. De belastingdienst zet online de aangifte van het vorige jaar klaar vanaf 1 maart. Je hebt dan twee maanden de tijd, tot 1 mei om je aangifte in te vullen en te verzenden. Nog steeds vergeten veel mensen dit termijn. Als je voor 1 mei nog geen aangifte hebt gedaan, zul je een aanmaning van de belastingdienst ontvangen met het verzoek om alsnog binnen 10 dagen aangifte te doen. Als je ook hier geen gevolg aan geeft, kan de belastingdienst boetes opleggen die hoog kunnen oplopen. Mensen die ruim op tijd aangifte doen, voor 1 april, worden beloont. Je krijgt dan sowieso bericht van de belastingdienst voor 1 juli. Veel mensen die zeker weten dat zij geld terug van de belasting krijgen doen dit, zodat zij voor de vakantie het geld terug ontvangen. Ga je het niet redden om voor 1 mei aangifte te doen? Vraag dan ruim op tijd uitstel aan. 

Vooraf ingevulde gegevens controleren

De belastingdienst vult veel gegevens van te voren in. Maar dit is niet altijd correct en je moet daar ook nooit vanuit gaan. Gegevens over je salaris, uitkering of huis hebben veel invloed op het feit of je belasting moet betalen of dat je geld terug van de belasting krijgt. Vergelijk daarom altijd de door de belastingdienst vooraf ingevulde gegevens met de gegevens uit je eigen administratie en corrigeer ze bij fouten. 

Goede voorbereiding is het halve werk

Een van de meest handige tips voor je aangifte inkomstenbelasting is niet moeilijk en dat is de voorbereiding. Als jij alle papieren dat je nodig hebt voor je aangifte inkomstenbelasting op tijd bij elkaar verzameld dan is aangifte doen een fluitje van een cent. Jaaropgaven van je salaris, hypotheek, bankrekeningen of verzekering, je ID bewijs, burgerservicenummer en alle andere financiële gegevens die van belang zijn voor je aangifte kun je het beste bij elkaar stoppen. Zo kun je als het tijd is om de aangifte in te vullen gewoon het dossier erbij pakken en direct aan de slag. Dit scheelt veel zoekwerk in schoenendozen en of stapels papier.

Previous «
Next »