Verantwoord computergebruik

  • Flex
  • Comments Off
verantwoord computergebruik

Misschien werk je achter de computer, of ben je voor je hobby vaak lang achter de computer bezig. Misschien merk je zelf al dat lang computeren niet heel goed voor je is. Sommige mensen krijgen na zo’n dag last van hun rug of ontwikkelen hoofdpijnklachten. Hieronder volgen tips voor verantwoord werken achter de computer.

De juiste houding

Verantwoord werken achter de computer is niet mogelijk zonder de juiste houding aan te nemen. Maar hoe zit je dan precies?
De belangrijkste dingen zijn in elk geval:
– Zorg ervoor dat je zover mogelijk naar achteren zit in je stoel.
– Stel de rugleuning zo in dat je rug steun heeft.
– De hoogte van je stoel moet zodanig ingesteld staan dat je voeten plat op de grond staan.
– De bovenkant van de monitor hoort ongeveer vijf centimeter boven je ooghoogte uit te komen.

Je beeldscherm

Wist je dat het licht dat computerschermen afgeven erg blauw is? Dit terwijl geel licht eigenlijk veel fijner is voor onze ogen. Er bestaan speciale computerbrillen die het licht dat van je computer af komt filteren. Ook kun je in je eigen bril glazen met zo’n “blue light filter” laten zetten.
Vind je het geen optie om altijd met een bril op achter de computer te werken? Wat je ook zou kunnen doen is een app installeren die het licht van je computer zelf filtert. Een voorbeeld hiervan is f.lux. Dit programma maakt het mogelijk om je beeldscherm aan te passen aan je omgeving waardoor het prettiger kijkt.

Houd pauze

Voor je ogen is het heel prettig als je af en toe pauze houdt en van je beeldscherm weg loopt. Eigenlijk zou je maximaal twintig minuten achtereen naar je scherm moeten kijken. Om je hiermee te helpen zijn apps ontwikkeld. Zo is er de Windowsapplicatie Big Stretch Reminder. Deze geeft je elke twintig minuten de reminder dat je op moet staan. Je kunt zelfs instellen dat je computer om de zoveel tijd een paar minuten op slot gaat. Dan heb je geen keuze en moet je wel pauze houden. Deze tijd kun je natuurlijk wel efficiënt benutten door bijvoorbeeld een lekker bakkie koffie te halen, een praatje te maken met je collega’s of je bureau een beetje op te ruimen. Ook zou je kunnen stretchen achter je bureau, dat is meteen heel fijn voor je rug en schouders.

Kortom, lang computeren is niet helemaal ideaal voor je lichaam. Soms kan het echter niet anders. Hopelijk maken bovenstaande tips het voor jou makkelijker om verantwoord te werken.

Previous «
Next »