Hoe je je boekhouding makkelijker kan maken voor jezelf

  • Flex
  • Comments Off
de voordelen van online boekhouden

Een van de grootste stressfactoren voor ondernemers, en dan vooral voor beginnende, is de boekhouding. Deze is natuurlijk enorm belangrijk, omdat je daar alle informatie over je bedrijf kunt halen en je resultaten kunt zien. Toch stellen veel ondernemers de boekhouding uit tot het laatste moment, wat vaak stress en een hoop werk oplevert. Er zijn tegenwoordig erg goede online boekhoudprogramma’s, zoals Rompslomp.nl, maar je kunt zelf ook aardig wat doen om je boekhouding goed bij te houden en daardoor niet op het eind van elk kwartaal te moeten stressen. We zetten enkele punten op een rij.

Zorg dat je privé en zakelijk gescheiden houdt

Een van de eerste dingen die je als ondernemer moet doen is het openen van een zakelijke rekening bij de bank. Het is namelijk heel belangrijk dat je privé en zakelijk gescheiden houdt. Niet alleen is dat voor jezelf erg overzichtelijk, maar je zorgt er op die manier ook voor dat je privé administratie niet bij een eventuele controle betrokken wordt. Een ander voordeel is dat je je privé administratie dan niet zo lang hoeft te bewaren. Een zakelijke administratie moet namelijk zeven jaar bewaard worden en een privé administratie slechts vijf jaar.

Verwerk je bonnen en facturen op tijd

Houdt elke maand je bonnen en facturen goed in de gaten en zorg dat je ze op tijd verwerkt. Niet alleen is dit goed voor je eigen cashflow, omdat je dan weer kunt investeren, maar op die manier vergeet je ook niets. Het is zelfs verplicht om je facturen op tijd te versturen. Volgens de belastingdienst moet dit voor de 15e van de volgende maand waarin een product of dienst is verleend, gebeuren. Daarnaast weet je op die manier goed wat er gebeurd en kun je, als klanten bijvoorbeeld laat zijn met betalen, direct aan de bel trekken.

Digitaal archiveren

Je hoeft tegenwoordig je boekhouding niet meer op papier bij te houden. Je mag je administratie dus digitaal archiveren. Let echter wel op dat je niets vergeet. Het is erg handig om geen rij ordners meer te hoeven bewaren, maar met een digitale boekhouding vergeet je wel makkelijker zaken. Zorg dat dit allemaal digitaal is terug te vinden, indien dit in je boekhouding zit: urenregistratie, offertes, contracten, agenda, kasboek, bankboek, inkoop- en verkoopboek. 

Previous «
Next »