Kerstgeschenken voor en door zzp’ers

  • Flex
  • Comments Off
kerstgeschenk personeel

Het lijkt misschien wat ver weg, maar de meeste ondernemers beginnen alweer aan Kerstmis te denken. Als je je werknemers namelijk iets leuks wil geven, in de vorm van een kerstgeschenk personeel, dan moet je er op tijd bij zijn. Veel kerstpakketten zijn namelijk al snel uitverkocht. Als zzp’er ben je misschien niet zo met kerstpakketten, of geschenken, bezig maar toch is het goed om er eens over na te denken. Er zitten namelijk wel wat voordelen aan, en dan doelen we niet alleen op de fiscale. Hieronder wat andere voordelen van het geven van een kerstgeschenk aan je relaties.

Laten zien van waardering aan je relaties

Klantenbinding is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het geven van kerstpakketten voor zzp’ers. Het is een uitgelezen moment om je klanten en opdrachtgevers te laten zien dat je ze waardeert, en aan te geven dat de samenwerking ook voor jou erg vruchtbaar was. De klant zal daardoor misschien ook bij de volgende opdracht sneller aan jou denken. Als zzp’er heb je natuurlijk geen personeel, dus die hoef je geen kerstpakket te geven. De relatie met je klantenkring aanhalen, kan echter wel een goede reden zijn om hier geld voor apart te zetten.

Kerstgeschenk als relatiegeschenk voor de belastingdienst

Je zou misschien zeggen dat kerstpakketten voor je klanten aftrekbaar zijn voor de belasting, maar dat is feitelijk gezien niet helemaal waar. Hier is geen aftrekbare fiscale post voor te vinden. Echter kun je het wel zien als een relatiegeschenk, wat het weer wel aftrekbaar maakt. Er zitten hier echter wel een aantal regels aan verbonden. Deze kun je het beste zelf goed uitzoeken op de site van de belastingdienst, omdat het per geval kan verschillen. Doe dit uiteraard voordat je het kerstpakket daadwerkelijk gaat aanschaffen voor je klant. 

Kerstpakket voor jezelf?

Aangezien een zzp’er niet in loondienst is, krijgt hij of zij vaak ook geen kerstpakket. Als er een goede relatie met de opdrachtgever is, dan zal die aan je denken, maar vaak is er geen budget voor de zzp’ers. De belastingdienst komt je dan nog enigszins tegemoet. Geef je namelijk een kerstpakket aan jezelf, dan is deze ook aftrekbaar van je belastingen. Dit gaat tot een maximum van 1,2% van de totale loonsom. Zo kun je toch nog lekker op zoek gaan naar een leuk kerstgeschenk, zowel voor jezelf als voor je klanten!

Previous «
Next »