Wat kun je doen als het ondernemen nog niet zo goed lukt?

  • Flex
  • Comments Off
wat als ondernemen nog niet zo goed lukt

Ondernemen is niet makkelijk. Je neemt behoorlijk wat risico’s en je steekt er veel tijd en energie in, maar succes is nooit gegarandeerd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je bij het uitblijven van succes meteen de pijp aan Maarten moet geven, want dat is zonde van alles wat je er tot nu toe al in gestoken hebt. Wat kun je doen als het ondernemen nog niet zo goed lukt?

Zit je wel op de goede plek?

Ten eerste is het belangrijk om jezelf af te vragen of je inderdaad wel je roeping gevonden in het ondernemerschap. Je hoeft natuurlijk niet per se een geboren ondernemer te zijn om te kunnen slagen, maar het helpt wel als je iets aan het doen bent waar je blij van wordt. Is dat niet het geval, dan kun je jezelf afvragen waarom dat zo is. Is dat gewoon omdat het net iets moeilijker is dan je gedacht had, of is het omdat je stiekem toch met tegenzin doet? In dat laatste geval is het beter om bij jezelf te rade te gaan waar je wél gelukkig van wordt. In het eerste geval kunnen de onderstaande tips hopelijk voor verbetering zorgen.

Business coaching

Hoezeer een ondernemer vaak ook alleen staat en zelf allerlei verantwoordelijkheden draagt, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je aan je lot overgelaten bent en alles maar zelf moet uitvinden. Je kunt ook gebruikmaken van business coaching om die volgende stappen op weg naar succesvol ondernemerschap te zetten. Mits je natuurlijk bereid bent om advies en kritiek in ontvangst te nemen. Zo’n business coach heeft doorgaans veel ervaring in het zakenleven en kan jouw gedrag als ondernemer analyseren. Vervolgens kan de coach jou de juiste handvaten aanbieden om te groeien in je rol als ondernemer. Je kunt daarbij tot inzichten komen die je anders zelf lang niet zo snel gevonden zou hebben. Dat is een zinnige investering in jezelf én je bedrijf. Je vindt bureaus voor business coaching in Amsterdam, maar ook op andere plaatsen in Nederland.

Sparren met andere ondernemers

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het je ontbreekt aan de financiële middelen om een business coach in te schakelen. Dat is jammer, maar niet getreurd, want er zijn natuurlijk ook andere bronnen van ervaring die je wellicht kunt aanspreken. Ga te rade bij andere ondernemers die meer ervaring hebben dan jij of sneller succes hebben gevonden. Vraag of je met ze kunt sparren om van ze te leren. Misschien is niet iedereen daartoe bereid, maar er zijn zeker wel mensen die bereid zijn om tijdens een zakelijke lunch jou van wat tips en feedback te voorzien. Vragen staat vrij en wie weet vind je op deze manier wel een soort mentor die je een duwtje in de juiste richting wil geven en je wil blijven helpen. Dat zou toch fijn zijn?

Stap dus uit die comfort zone en laat je een handje helpen. Daar is helemaal niets mis mee, want je hoeft immers niet altijd zelf het wiel opnieuw te willen uitvinden!

Previous «
Next »