Je onderneming uitbreiden naar het buitenland: hoe doe je dat?

  • Rogier
  • Comments Off
ondernemen in het buitenland

Als ondernemer wil je groeien. En soms zit je binnen de landsgrenzen aan de top. De enige optie om je markt dan nog uit te breiden is om over de grens te ondernemen. Zo kun je als Nederlands bedrijf wellicht terecht in Duitsland, België of Frankrijk om jouw markt te vergroten. Maar hoe pak je dit aan?

Verdiep je in het land

Een goede voorbereiding is belangrijk wanneer je met je bedrijf de grens over wilt. Verdiep je in lokale wetten, regels, gebruiken en normen en waarden. Online is veel informatie te vinden over de ondernemings normen van ieder denkbaar land.

Check lokale wetten en regelgeving

Zo kan het best zijn dat vrije beroepen en sectoren in Nederland, over de grens hele andere regelgeving kennen. Zo kan het zijn dat je in bepaalde sectoren in het buitenland diploma’s of certificeringen nodig hebt, waar dat in Nederland niet zo is. Lees je dus goed in of ga in gesprek met andere ondernemers in jouw doel land.

Vind “native” personeel

Om jouw bedrijf uit te breiden heb je wellicht salespersoneel of accountmanagers nodig. Onderzoek toont aan dat het commercieel interessant is om mensen in dienst te nemen die uit jouw doel land afkomstig zijn en/of de taal van het land vloeiend spreken. Gespecialiseerde recruitment bureaus, zoals Oryx uit het Nederlandse Budel, kunnen je helpen bij het vinden van deze mensen.

Registreer je bedrijf correct in het buitenland

In vrijwel elk land heb je een “Kamer van Koophandel”; een register voor actieve ondernemingen. Bij de Nederlandse KvK vind je een netwerk van ambassades en consulaten in het buitenland. Deze kunnen je helpen om met buitenlandse ondernemingsregisters in aanraking te komen.

Zoek een specialistische belastingadviseur

Of eigenlijk: zoek een adviseur die jou op alle fiscale en financiële vlakken ondersteunt. Zo kennen verschillende landen natuurlijk verschillende belastingsystemen, maar ook verschillende subsidies en financieringsvoorwaarden. Zoek een partij die jou hierbij kan adviseren en ondersteunen.

Previous «
Next »