Waar moet je aan denken als je een horecagelegenheid gaat openen

  • Rogier
  • Comments Off
horecazaak beginnen

Het openen van een eigen horecagelegenheid is voor veel mensen een droom. Echter wordt er in die droom vaak niet gekeken naar de praktische kant hiervan. Natuurlijk, iemand die een pizzeria wil beginnen, zal best kijken naar de prijs van een heteluchtoven, maar er komt veel meer kijken bij het openen van een restaurant, bar of club. Wist je bijvoorbeeld dat het startkapitaal voor het openen van een restaurant gemiddeld ruim 450.000 euro bedraagt? Voor de meeste mensen die ervan dromen een restaurant te beginnen, is dat een hoop geld. Als beginnende restauranthouder heb je een heleboel middelen nodig om je droom waar te maken.

Maak de opstartkosten inzichtelijk voor je begint

Onvoldoende werkkapitaal en een slechte financiële planning werden door horeca experts genoemd als een van de 12 redenen waarom een restaurant het niet redt. Sommige opstartkosten spreken voor zich, maar niet allemaal. Sommige kosten worden bij het opstellen van het budget over het hoofd gezien, waardoor je later in het traject financieel in de knel kunt komen. We spraken met ervaren restauranthouders en consultants, en stelden een lijst op van de negen grootste kostenposten voor het opstarten van een restaurant die je zeker mee moet nemen in je budget. 

Voorzieningen aanschaffen

Het is onmogelijk om je eigen restaurant te beginnen zonder de juiste voorzieningen. De grootste kostenpost in deze categorie bestaat uit keukenapparatuur. De meeste horecakeukens moeten minimaal zijn voorzien van een koelkast, een fornuis, een oven, een friteuse en werkbladen. Reken op minimaal een paar duizend euro voor deze grote aankopen, maar vaak wordt het al snel veel meer. Daarnaast moet je ook tafelmateriaal inslaan: servies, bestek, glazen, tafellakens, enz. Afhankelijk van de kwaliteit die je hiervoor kiest, kost deze investering je een paar honderd tot een paar duizend euro. 

Een pand huren of kopen?

Natuurlijk heb je ook een pand nodig als een je restaurant gaat openen. Je hebt dan twee keuzes: huren of kopen. Als je een commercieel huurcontract aangaat, leg je je voor meerdere jaren vast. Gaat het ondertussen fout, dan ben je verplicht de huur te betalen tot je iemand hebt gevonden die het pand over wil nemen. Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen. De hoogte van die renovatiekosten is sterk afhankelijk van de hoeveelheid werk dat je gaat uitvoeren.

Previous «
Next »