Het belang van een goede werkhouding op kantoor

  • Flex
  • Comments Off

Je zou het in eerste instantie misschien niet denken, maar werken op kantoor kan erg belastend zijn voor je lichaam. Zeker wanneer je lange uren in dezelfde houding zit, kan dat een negatief effect hebben. We geven je daarom graag enkele tips om lichaamsklachten te voorkomen.

Blijf in beweging

Heb je een kantoorbaan? Dan heb je waarschijnlijk zelf al in de gaten dat je gedurende de dag erg lang in dezelfde positie zit. Zorg daarom dat je regelmatig je lichaam goed aan het werk zet en de bloeddoorstroming op gang houdt. Je kunt tijdens de pauze bijvoorbeeld even lekker buiten lopen of regelmatig de trap gebruiken. Een kopje koffie halen voor je collega’s of even bij ze langs gaan, is ook een leuke manier om even wat beweging te krijgen. Te lang blijven zitten zorgt namelijk voor een statische houding, waardoor je nek- en rugklachten kunt ontwikkelen. De combinatie van te weinig bewegen en lichaamsklachten kunnen er voor zorgen dat je bijvoorbeeld slechter slaapt. Dit kan uiteindelijk weer invloed hebben op je werk.

De juiste bureaustoel

Voor een goede houding op kantoor is het van belang dat je een goede stoel tot je beschikking hebt die je lichaam voldoende ondersteunt. Ergonomische stoelen hebben dan vaak de voorkeur boven andere bureaustoelen. Deze zijn gevormd naar het lichaam en bieden steun om de kans op lichaamsklachten te verkleinen. Bedenk wel dat je alsnog pauzes moet gebruiken tijdens het werken. Ook je handen en armen kunnen namelijk overbelast raken als je bijvoorbeeld veel typt op een toetsenbord.

Je kunt ergonomische bureaustoelen gemakkelijk online bestellen. Het is een investering die zich loont voor op de werkvloer. Je kunt vaak zelfs een proefplaatsing aanvragen om een bureaustoel eerst goed te kunnen testen.

Beeldscherm

Nekklachten voorkomen? Zorg er dan onder andere voor dat je computerscherm op de juiste positie staat. Dit betekent dat je deze op ooghoogte plaatst met een minimale afstand. Veel schermen hebben al de mogelijkheid om de hoogte te verstellen, maar je kunt natuurlijk ook iets onder het scherm plaatsen. Veel mensen gebruiken hiervoor bijvoorbeeld een oud telefoonboek. Op deze manier zorg je voor een fijne manier van werken die langer vol te houden is.

Randapparatuur

Naast een goede ergonomische bureaustoel is het ook verstandig om voor een goede muis en toetsenbord te kiezen als je veel op computers werkt. Je hebt diverse uitvoeringen die je pols en arm rust zullen geven. RSI-klachten zijn erg vervelend en ze kunnen lang aanhouden. Dit zal uiteindelijk een negatief effect hebben op jezelf en op je werk, wat je uiteraard wilt voorkomen!

Previous «
Next »