Een bedrijfspand financieren

  • Flex
  • Comments Off
bedrijfspand financieren

Heb je een bedrijfspand op het oog maar red je het niet deze zelf te financieren? Naar de bank gaan voor een investering kan dan een goede eerste stap zijn, echter gaat dit niet meer zo makkelijk als vroeger. Wil je een hypotheek af kunnen sluiten, dan zal je in ieder geval goede bedrijfscijfers moeten hebben. Een goede oplossing zou dan direct een lening aanvragen kunnen zijn, omdat je dan zelf meer in kan leggen. 

Financieren via de bank

Mensen die een pand willen gaan kopen voor hun bedrijf, kloppen hiervoor nog vaak aan bij de bank. Wel is het zo dat de bank tegenwoordig minder snel een hypotheek verstrekt aan bedrijven. Neem je naast een hypotheek ook nog andere diensten af bij de bank, dan is er vaak nog wel het één en ander mogelijk. Hou dan wel rekening met strengere regels.

Door de nieuwe Europese regelgeving moet een bank namelijk bepaalde reserves hebben. Ook moet de vastgoedportefeuille aan een aantal strenge regels voldoen. Dit betekent dat vastgoed met een laag rendement minder interessant is geworden. Banken financieren nog vaak zakelijk vastgoed, echter kiezen ze daarbij vaak voor een groot bedrag waarbij de kosten en de looptijd worden verdeeld over een aantal miljoen. Dit houdt vervolgens in dat een pand met een waarde van slechts een paar ton eigenlijk niet rendabel is, tenzij de klant een aantal aanvullende producten afneemt bij de bank. Ook is het voor de bank belangrijk dat zijn risico’s op papier heel klein zijn. 

Stapel- of combinatiefinanciering

Wanneer je zelf niet veel geld tot je beschikking hebt en geen extra onderpand hebt, kan de hele situatie wat lastiger worden. Meestal is ongeveer twee derde van de waarde van een pand wel te regelen met een hypotheek. Ook is het daarnaast soms mogelijk om een combinatiefinanciering of stapelfinanciering af te sluiten. Dit houdt in dat je een deel afsluit bij de bank, die vervolgens het eerste recht krijgt en jij een lagere percentage van de rente. Daarnaast zou je nog zakelijk moeten financieren, zodat naast je bedrijfspand ook je machines, debiteuren en eventuele andere waardevolle zaken kunnen dienen als onderpand.

Bankvrij financieren

Je zou er ook voor kunnen kiezen alternatieve financiers te gaan zoeken. Wel is het zo dat je ook dan zelf een deel moet betalen, en dat je rekening moet houden met de kosten. Een investeerder is hierbij een goed voorbeeld. Zij zijn vaak zoekende naar een lang en vaste rendement, bedrijfspanden zijn hiervoor ideaal. Moet je zelf dan ook een deel betalen, dan zou een lening aanvragen bij bijvoorbeeld Leningen.nl hierbij de beste optie zijn om ervoor te zorgen dat jij snel over je eigen bedrijfspand beschikt.

Previous «
Next »