Wanneer schakel je als ondernemer een incassobureau in?

  • Flex
  • Comments Off

Facturatie en debiteurenbeheer zijn ook onderdelen van het bedrijfsproces voor een ondernemer. Vooral voor eenmanszaken of zzp’ers wil dit soort -vooral administratief- werk nogal eens als tijdrovend en lastig ervaren worden. Toch zijn deze onderdelen erg belangrijk. Met facturen krijg je als ondernemer immers je geld binnen. Bij een goed debiteurenbeheer kun je op elk moment exact zien welke klanten bepaalde facturen nog niet betaald hebben. Veel openstaande of te laat betaalde facturen kunnen een drama worden voor een ondernemer aangezien het hen belemmert om investeringen te doen en eigen facturen te betalen. Adequaat handelen is de enige oplossing. Maar als een klant ondanks aanmaningen en telefoontjes halsstarrig blijft weigeren te betalen, dan moet je misschien een incassobureau inschakelen.

Wat doet een incassobureau? 

Een incassobureau inschakelen kan in sommige gevallen helpen, maar verwacht als ondernemer niet alles van een incassobureau. In principe kan een incassobureau niet meer dan wat jij zelf ook kunt doen, namelijk het uitsturen van een betalingsherinnering en aanmaningen en eventueel bellen met de klant. Het enige verschil met een incassobureau is dat dit gebeurt op briefpapier van het incassobureau en daar kunnen klanten van schrikken. Als de tekst in een aanmaning van een incassobureau dreigender is en het openstaande bedrag verhoogd wordt met incassokosten zal een deel van de klanten wel overstag gaan en uiteindelijk gaan betalen. Als een klant na het incassotraject nog steeds niet betaald kun je besluiten om de incasso over te doen naar een deurwaarder.

De deurwaarder 

De bevoegdheden van een deurwaarder reiken wat verder dan die van een incassobureau. Maar ook een deurwaarder mag niet zomaar verdergaande maatregelen treffen. Hiervoor zal hij toestemming moeten hebben van een rechter. Nadat een rechter officieel akkoord heeft gegeven heeft de deurwaarder het recht om beslag te gaan leggen. Dit kan een beslag zijn op roerende en onroerende goederen van de klant, maar ook op bankrekeningen. Er mag ook beslag gelegd worden op een deel van het salaris of de uitkering van de klant.

Voordat je incassotraject gaat starten 

Denk goed na, voordat je een incassobureau en eventueel een deurwaarder gaat inschakelen of het de moeite waard is. Incassobureaus vragen wel hoge incassokosten en als het openstaande bedrag niet zo hoog is kan het je zelfs meer gaan kosten. Hetzelfde geldt voor een deurwaarder, waar de kosten nog hoger zijn door bijkomende advocaatkosten en gerechtskosten. Een deel van de kosten wordt verhaald op de klant, maar als je van te voren al zeker weet dat een klant niet betaald, dan draai jij voor alle kosten op. Informeer jezelf dus goed en zet zaken op een rijtje over de haalbaarheid voordat je het incassotraject gaat starten.

Previous «
Next »