Maak je (thuis)werkplek af met een laserprinter

  • Flex
  • Comments Off
laser printer

We werken steeds groener en streven naar een ‘paperless office’. Toch blijft het noodzakelijk om sommige documenten af te drukken. Op elk kantoor is dan ook nog een printer te vinden. Voor ondernemers met een thuiskantoor en het groeiend aantal thuiswerkers is het ook fijn een printer nabij de werkplek te hebben. Overweeg je een printer aan te schaffen voor jouw (thuis)kantoor? Laserprinters zijn geschikt voor het afdrukken van grote volumes en worden hierdoor vaak in het bedrijfsleven gebruikt.

Waarom een laserprinter?

Op kantoor en door ondernemers wordt vaak gekozen voor een laserprinter, deze zijn geschikt voor het afdrukken van grote aantallen tekstdocumenten. Gezien de hoge printsnelheid en de relatief lage gebruikskosten, is de keuze voor een laserprinter op (thuis)kantoor vrij gemakkelijk gemaakt. Laserprinters maken gebruik van toners in plaats van inktcartridges. Toners hebben een grote capaciteit en werken met poeder, waardoor ze niet snel uitdrogen.  Daarnaast hebben laserprinters hoge afdrukcapaciteit en vereisen weinig onderhoud. Het is natuurlijk gewenst om niet al te lang te wachten op de documenten die je afdrukt.

Is het noodzakelijk om naast verslagen en reportages ook veel afbeeldingen en foto’s te printen? Verschuif de focus dan richting inkjetprinters in plaats van laserprinters. Inkjet printers staan bekend om hun hoge resolutie, waardoor haarscherpe afbeeldingen en levendige foto’s prachtig worden afgedrukt. 

Printers vergelijken 

Er zijn enorm veel laserprinters op de markt. Om de keuze niet te overweldigend te laten zijn, is het handig om enkele modellen met elkaar te vergelijken. Kies voor jezelf twee of drie printers die je interessant vindt en bekijk de specificaties hiervan. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden waar je de printer voor gaat gebruiken en welke functionaliteiten echt van belang zijn.

De belangrijkste vraag is natuurlijk of je op zoek bent naar een kleurenprinter of een zwart-witprinter. Vervolgens kun je kijken naar opties per printer met betrekking tot de printsnelheid, papiercapaciteit en of je er een extra papierlade bij kunt aanschaffen. Een andere belangrijke vraag om mee te nemen in het proces is of de printer naast printen ook moet kunnen scannen, kopiëren en faxen. 

Een printer op de werkplek

Wanneer je thuis aan het werk bent, heb je vaak minder ruimte dan op kantoor. Heb je daadwerkelijk een kantoorruimte aan huis, dan is het over het algemeen niet zo moeilijk een plek te vinden voor de printer. Werk je thuis aan een bureau of tafel in de woonkamer, dan wil je waarschijnlijk de rust bewaren door zo min mogelijk apparatuur in zicht te hebben.

Je kunt de printer wegwerken door hem op een plank onder je bureau of tafel te zetten, maar je kunt hem ook wegstoppen in een kast of een opbergbox. Het wegwerken van een printer gaat extra makkelijk wanneer u een laserprinter met wifi heeft. De printer hoeft dan niet met kabels aan uw computer of laptop verbonden te worden en kan dus prima aan de andere kant van de kamer staan.

Duurzaam printen

Om het principe van een ‘paperless office’ toch eer aan te doen, kun je voor het printen afvragen hoe nodig het is de betreffende documenten af te drukken. Bij de aanschaf van een laserprinter kun je al rekening houden met duurzaamheid. Er zijn namelijk veel printers met duurzame eigenschappen, zoals een energiezuinige stand-by optie of automatisch uitschakelen. Kies ook voor printpapier dat voorzien is van een FSC keurmerk, print in zwart-wit als kleur niet noodzakelijk is en ga voor dubbelzijdig printen als dit een optie is. Wist je dat er zelfs duurzame lettertypes zijn die minder inkt gebruiken per letter?

Hoewel het afdrukken van documenten nog niet helemaal de wereld uit is, kunnen we er zeker voor zorgen dat we hier duurzaam aan de slag gaan. Je kunt dus zonder eco-schaamte een printer aanschaffen voor jouw (thuis)werkplek.

Previous «
Next »