Hoe kies ik de juiste envelop?

  • Flex
  • Comments Off
enveloppen

Enveloppen zijn verkrijgbaar in werkelijk  alle soorten en maten, dus hoe kies je nou de juiste envelop? Een C4 envelop of C5 envelop? Of toch een EA5, C6 of EB4 envelop, misschien ben je op zoek naar  monsterzakken, met of zonder zijvouw, een paklijst-envelop, een bankenvelop of een ander soort envelop? Enveloppen gebruik je meestal om brieven of documenten in te versturen of te transporteren en die documenten kunnen natuurlijk allerlei afmetingen hebben en verschillende soorten inhoud. Het ene pakketje moet goed beschermd worden, terwijl dat bij de andere totaal niet nodig is. Dat is wel de reden dat er veel verschillende soorten en formaten enveloppen zijn. Maar hoe kies je nou de juiste envelop voor jouw toepassing? Wij hebben de 5 meest gebruikte enveloppen voor je op een rij gezet:

De standaard envelop

De standaard envelop is de envelop die iedereen kent. De professionele naam hiervoor is de dienst-envelop, en in de praktijk staat hij ook bekend als de bank-envelop. Typerend voor deze envelop is de opening aan de lange zijde. De standaard envelop is geschikt voor documenten op A-4 formaat, al dan niet gevouwen. Deze envelop is verkrijgbaar in de volgende maten, uiteraard passend bij de vouwwijze:

– ongevouwen = EA4 of C4 envelop (229 x 324 mm) of EB4 (262 x 371 mm: deze envelop biedt iets meer ruimte ‘rondom’, waardoor er meer pagina’s in de envelop passen)

– dubbel gevouwen = EA5 (156 x 220 mm) of C5 envelop (162 x 229 mm)

– in drieën gevouwen = EA5/6 (110 x 220 mm) twee keer dubbel gevouwen (wenskaart-formaat) = C6 (114 x 162 mm) Voor documenten op A3 formaat (ongevouwen) kies je de maat EA3 (312 x 440 mm).

Met of zonder venster

Standaard enveloppen zijn verkrijgbaar zonder of met venster. Daarbij kun je dan weer kiezen of het venster links of rechts moet zitten, let hier goed op als je gaat bestellen. Ook niet onverstandig: neem de maat van het venster even op als je deze enveloppen al eerder hebt gebruikt. Er zijn namelijk veel verschillende venster maten en misschien bestel je wel dezelfde. Als je zelf je logo op de enveloppen print met een laserprinter, dan gebruik hiervoor geen enveloppen met een venster! De venstertjes smelten namelijk als je ze door de laserprinter haalt. Gebruik je een inkjetprinter, dan is het geen probleem en kun je ook enveloppen met venster gebruiken. Tot slot kun je kiezen voor standaard enveloppen met een zelfklevende klep, waarbij je alleen maar de hechtstrip eraf hoeft te trekken om de envelop dicht te plakken, of met een gegomde klep die je zelf nat moet maken om hem dicht te maken. 

Akte enveloppen

De naam zegt het al: een akte envelop gebruik je om een akte of dossier in z’n geheel in te schuiven. In tegenstelling tot de standaard envelop heeft de akte envelop de opening aan de korte zijde. Dit soort enveloppen zijn net als standaard enveloppen verkrijgbaar:

met venster, zonder venster, met zelfklevende hechtstip of met gegomde klep.

De akte envelop is verkrijgbaar in dezelfde maten als de standaard envelop. Neem altijd een envelop die tenminste 1 cm groter is dan de documenten die je wil versturen. Wil je een A4-dossier in de akte envelop verpakken, dan neem je een EA4 envelop, want die is rondom 1 cm ruimer. En is je dossier erg dik, kies dan voor de maat EB4 óf voor een envelop met zijvouw of een zogenaamde monsterzak.

Er bestaan overigens ook onscheurbare akte enveloppen die zijn gemaakt van de speciale vezel tyvac. Deze is ijzersterk en onverwoestbaar. De tyvac enveloppen kun je overigens ook in allerlei maten bestellen.

Enveloppen met monsterzak of zijvouw

Voor het versturen van dikkere dossiers, aktes of documenten neem je beter een monsterzak; dit is een akte-envelop met een harmonika vouw, die plaats biedt aan documenten met veel pagina’s.

Zowel akte enveloppen alsook monsterzakken zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Behalve de ‘gewone’ envelop, zijn er uitvoeringen met een speciale beschermlaag aan de binnenkant van de envelop om jouw poststuk maximaal te beschermen. Bijvoorbeeld air bubbles, foamkraft of luchtkussentjes.

Beschermende envelop

Kwetsbaar product versturen? Kies dan voor een beschermende envelop met luchtkussenfolie. Een andere variant van de beschermende envelop, is de zogenaamde ‘bordrug-envelop’: dit is een akte envelop met een kartonnen achterkant, zodat de kwetsbare inhoud goed beschermd is. Je kunt ook kiezen voor een volledig kartonnen envelop voor extra bescherming: de zogenaamde ‘catalogus-envelop’.

Paklijst enveloppen

Zoals de naam al zegt, een paklijst envelop gebruik je om een paklijst, een pakbon of om een adres in te stoppen. De paklijst envelop plak je vervolgens op de verzenddoos of op de, meestal grotere, envelop. Paklijst enveloppen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en met diverse opdrukken, zoals breekbaar,, paklijst ingesloten, factuur ingesloten, etc. Het grote voordeel van de paklijst envelop is dat het document van buitenaf voor iedereen goed zichtbaar is.

Previous «
Next »