Zakelijk rijden? Kies voor de fiscale voordelen van een elektrische auto

  • Flex
  • Comments Off

Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Ook voor de zakelijke rijder is het voordelig om elektrisch te rijden en kun je gebruik maken van een aantal fiscale voordelen. Als je als zakelijke rijder afscheid neemt van jouw auto op fossiele brandstof en overstapt op volledig elektrisch rijden dan kun je gebruik maken van belastingvoordelen die jou een hoop kosten kunnen schelen. Je merkt het niet alleen in jouw eigen portemonnee, maar draagt ook nog eens bij aan een beter milieu!

Elektrisch of hybride?

Als je elektrisch gaat rijden en dat ook nog eens zakelijk doet dan heeft dit verschillende belasting oordelen. Deze voordelen gelden alleen wanneer je volledig elektrisch rijdt en geen gebruik maakt van een hybride auto. Een hybride auto beschikt namelijk naast de accumotor ook nog over een verbrandingsmotor die bij gebruik CO2 uitstoot. CO2 is schadelijk voor het milieu en ondanks dat een hybride auto deels elektrisch is gelden deze voordelen niet voor deze modellen. Met een hybride auto bezuinig je wel op brandstof kosten maar alles bij elkaar gezien kun je wat fiscale voordelen betreft toch beter voor een volledig elektrisch aangedreven auto kiezen.

Belastingen

Een auto die volledig is aangedreven door elektriciteit kan rekenen op verschillende voordelen. Je betaalt als rijder slecht 4 procent bijtelling over de elektrische auto. Nog mooier is het feit dat je als zakelijke rijder met een elektrische auto volledig bent vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting. Dit zijn bij andere auto’s vaak kosten die maandelijks terugkeren en die jouw als zakelijke rijder een hoop kosten kunnen schelen. De 4 procent bijtellen geldt nu nog voor alle elektrische auto’s maar in de toekomst geldt dit alleen voor de eerste € 50.000,- van de aanschafwaarde van de auto.

Investeringsaftrek

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is kun je als ondernemer ook nog eens gebruik maken van de regeling milieu investeringsaftrek. Met de regeling milieu investeringsaftrek kun je als ondernemer naast de elektrische auto ook de laadpaal, de laadkabel voor de auto en de installatie van de laadpaal aftrekken van de belastingen. De kosten hiervoor moeten volgens de voorwaarden die door de overheid gesteld worden wel minimaal € 2.500,- euro zijn en je moet als ondernemer geregistreerd staan in Nederland. Het kan voor komen dat je bij wijze van steekproef wordt gecontroleerd door de overheid. Er wordt dan beoordeeld of de aanvraag ook veroorloofd is.

Previous «
Next »