Hoe kleuren werken op kantoor

  • Flex
  • Comments Off
verf

U kunt de emoties van werknemers beïnvloeden met kleuren op de werkplek. Afhankelijk van de vraag of een ruimte bedoeld is voor communicatie, concentratie of ontspanning, moeten verschillende kleuren worden gebruikt.

Kleuren triggeren bepaalde stemmingen in ons en beïnvloeden zelfs ons gedrag. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen “warme” kleuren, zoals geel, rood en oranje, en “koude” kleuren, zoals blauw, groen of paars. Het effect van kleuren gaat terug op de kleurenpsychologie van de psycholoog Carl Gustav Jung, die kleuren bestudeerde als hulpmiddelen voor psychotherapie.

Kleuren beïnvloeden zintuigen en emoties

Studies hebben uitgewezen dat kleuren onze zintuigen en emoties beïnvloeden. Kleuren beïnvloeden hoe we communiceren, of we ons kunnen concentreren en ontspannen.

Daarom bepalen kleuren, zelfs in een kantoor, of we ons prettig voelen of niet. Dus waarom zou u niet overwegen de oude muur kleuren te vervangen door nieuwe of, wanneer u een nieuw pand betrekt, meteen na te denken over bijpassende muurkleuren? Een andere mogelijkheid is om individuele kleuraccenten aan te brengen met passende foto’s of gekleurde kantoormeubelen.

In principe geldt: gebruik kleuren spaarzaam in kantoren en neem de bevindingen van de kleurentheorie of kleurenpsychologie in acht. Dit betekent dat elke kleur wordt geassocieerd met positieve en negatieve associaties.

Effecten van de primaire kleuren rood, blauw en geel

Rood staat voor warmte en activiteit, voor dynamiek en energie, voor creativiteit en zelfvertrouwen. Negatief wordt het geassocieerd met gevaar, woede, opwinding of agressiviteit.

Geel, positief gezien, staat voor geluk en tevredenheid, voor creativiteit, alertheid, optimisme en levensvreugde. Het beïnvloedt harmonie, ontspanning en maakt je vrolijk. Geel voorkomt vermoeidheid en moeheid. Negatief, geel staat voor afgunst en jaloezie.

Blauw heeft een kalmerend en ontspannend effect. In positieve zin staat het voor nauwkeurigheid, concentratie, moed, helder denken, leren, zelfvertrouwen en ontwikkelingsprocessen. Negatief, het staat voor kilte of melancholie.

Rood activeert en stimuleert

Rood kan werknemers stimuleren en heeft een positief versterkend effect. Deze kleur is daarom zeer geschikt voor vergaderzalen. U hoeft niet hele muren in het rood te schilderen, maar kunt ook afzonderlijke kleuraccenten aanbrengen met foto’s of met bijpassende gekleurde hoezen voor de vergaderstoelen.

Rood is geschikt voor alle ruimten in uw bedrijf waar wordt gewerkt, inclusief team werkplekken of vergaderzalen. In vergaderzalen waar vaak teamvergaderingen worden gehouden, zijn hogere contrasten geschikt omdat ze de stemming stimuleren.

Het volgende geldt voor rood: gebruik het spaarzaam. Hij komt het best tot zijn recht als kleurvlek op foto’s, afbeeldingen, afzonderlijke meubelstukken of stoffering. U moet rood niet als hoofdkleur gebruiken, omdat de stimulans anders te sterk kan worden.

Geel bevordert geconcentreerd werken en ontspanning

Geel kan op de werkplek oogvermoeidheid veroorzaken omdat het een stimulerend effect heeft op het netvlies. Gebruik geel wanneer u geconcentreerd en communicatief werk wilt bevorderen. Als u geel met wit mengt, zal de kamer er fris en rustgevend uitzien.

U moet echter voorzichtig zijn met het gebruik van geel in ruimten waar u vaak vergadert, zoals kritische personeelsvergaderingen of salarisonderhandelingen. Hier kan de kleur gemakkelijk agressie en angst bevorderen, dus je moet het spaarzaam gebruiken.

Geel is zeer geschikt voor ontspannings zones in uw bedrijf. Hier komen de eetlustopwekkende en ontspanning bevorderende eigenschappen van deze kleur het best tot hun recht. Geel mengen met wit bevordert het innerlijk evenwicht.

Blauw bevordert helder denken en zelfvertrouwen

Wij associëren blauw gewoonlijk met de lucht of de zee, verschijnselen uit de natuur, die beide ver weg lijken. Daarom heeft blauw een kalmerend en ontspannend effect. Hoe dieper het blauw, hoe rustgevender.

Gebruik de kleur blauw wanneer u rustig wilt werken en voor een moeilijke probleemoplossing staat. Als u een aparte vergaderruimte gebruikt, is blauw een goede keuze omdat het helder denken en vertrouwen bevordert bij uw vergaderdeelnemers. In een ontspannen sfeer is de kans groter dat gemeenschappelijke vergaderdoelen worden bereikt.

Wit wordt het best gemengd met andere kleuren

In veel kantoren overheerst het typische witte houtspaander behang. Maar wit heeft reflecterende eigenschappen en kan de ogen op den duur vermoeiend. Wit staat voor reinheid en steriliteit (ziekenhuis, laboratoria), daarom heeft het geen bijzonder stimulerend of activerend effect.

Voor kantoorwerkplekken en ook voor vergaderzalen en ontspanningsruimten moet wit altijd met andere kleuren worden gemengd, anders lijkt het te sober. Een combinatie met geel of oranje is bijvoorbeeld geschikt. 

Kleur experts raden aan geen zuiver wit te gebruiken, maar altijd getinte witte kleuren.

Veranderende kamer verhoudingen met kleuren

U kunt bepaalde kleuren gebruiken om de verhoudingen in uw kantoor te veranderen. Als u bijvoorbeeld een muur in warm-oranje schildert, zal deze dichter bij u lijken dan een muur in koel wit.

Het effect van neutrale kleuren

Neutrale verf van Sigma bijvoorbeeld hebben weinig verzadiging en tint, dus weinig helderheid. Voorbeelden zijn beige, zand of eierschaal. Neutrale kleuren ontstaan uit verschillende mengverhoudingen van de primaire kleuren rood, geel en blauw.

Lichte poederkleuren of wit of gebroken wit trekken de waarnemer in de verte. Ze zijn daarom geschikt voor kleine kantoren, die groter lijken door lichte wand- en/of plafond kleuren. Neutrale kleuren staan voor innerlijke rust, lichamelijk welzijn en geborgenheid. Ze verminderen angst en mentale hyperactiviteit.

U kunt neutrale kleuren gebruiken als u communicatie en geconcentreerd werken wilt bevorderen. Als de kleuren te flauw lijken, combineer ze dan gewoon met andere kleuren. Bijvoorbeeld, in gebieden waar veel vergaderingen zijn. Blauw of rood, bijvoorbeeld, vormen een tegenwicht voor de negatieve kwaliteiten van neutrale kleuren.Het effect van neutrale kleuren hangt grotendeels af van met welke andere kleur je ze combineert. Daarbij maakt de neutrale kleur zich ondergeschikt. Dit werkt niet alleen binnen, maar geldt ook voor buitenmuren. Een goede meng verf voor buiten is bijvoorbeeld: s2u allure gloss.

Previous «
Next »