• Homepage
  • >
  • Auto
  • >
  • Hoe komt het leasebedrag van je leaseauto tot stand?

Hoe komt het leasebedrag van je leaseauto tot stand?

  • Flex
  • Comments Off
leasebedrag auto

Het leasen van een voertuig is voor veel ondernemers een aantrekkelijke manier om aan een auto te komen zonder grote investeringen te hoeven doen. Vaak ben je dan voor een maandelijks bedrag klaar en hoef je verder nergens naar om te kijken. Maar hoe wordt dat maandelijkse leasebedrag eigenlijk bepaald? Een leasecalculator geeft daar vaak al enig inzicht in, maar in dit artikel leggen we uit welke factoren precies van belang zijn voor het bepalen van het leasebedrag van je leaseauto.

De waarde van de auto

Een van de belangrijkste factoren in het bepalen van het maandelijkse leasebedrag, is de waarde van het voertuig in kwestie. Dit omvat uiteraard cataloguswaarde van het voertuig, maar ook die van eventuele extra opties en accessoires die je wenst en laat toevoegen. Over het algemeen is het zo dat hoe hoger de waarde van het voertuig is, hoe hoger het maandelijkse leasebedrag zal zijn. 

De totale leaseperiode

De duur van de totale leaseperiode die je afspreekt heeft ook een aanzienlijke invloed op het maandelijkse leasebedrag. Over het algemeen is het zo dat hoe langer de leaseperiode is, des te lager het maandelijkse bedrag zal zijn. Dit omdat de kosten van het voertuig dan over een langere periode worden verdeeld. Kies je voor een kortere leaseperiode, dan is je leasebedrag weliswaar hoger, maar kun je wel vaker van voertuig wisselen, zodat je altijd kunt rijden in nieuwe modellen met de nieuwste technologieën.

Jaarkilometrage

Het leasebedrag wordt ook beïnvloed door het aantal kilometers dat je van plan bent te rijden gedurende de leaseperiode. Hoe hoger het verwachte aantal kilometers, hoe hoger het maandelijkse bedrag zal zijn. Dit komt doordat op voertuigen met hogere kilometerstanden over het algemeen meer afgeschreven wordt, en ook omdat er waarschijnlijk meer onderhoudskosten zullen zijn. Het is dus erg belangrijk om een realistische schatting van je verwachte kilometrage te maken om onnodige hoge of onverwachte aanvullende kosten te voorkomen.

Inruilwaarde en restwaarde

We noemde afschrijving al even. Het is belangrijk om te beseffen dat het afschrijvingspercentage van het voertuig in de loop van de leaseperiode ook van invloed is op de kosten. Voertuigen die naar verwachting een hogere restwaarde hebben, kunnen over het algemeen voor een lager maandelijks bedrag geleaset worden. Dit omdat de leasemaatschappij de verwachte restwaarde van het voertuig kan verrekenen met de totale kosten.

Rentetarieven en financieringskosten

Leasebedrijven maken ook gebruik van rentetarieven en financieringskosten om de kosten van het leasen te berekenen. Hoe hoger de rentetarieven zijn, des te hoger je leasebedrag zal zijn. Het is een daarom een goed idee om verschillende leaseaanbiedingen te vergelijken, zodat je de beste rentetarieven en financieringsvoorwaarden kunt vinden.

Service en onderhoud

Het type service dat is inbegrepen in het leasecontract, kan eveneens van invloed zijn op het leasebedrag. Sommige leasecontracten omvatten de kosten van regulier onderhoud, reparaties en verzekeringen, terwijl andere dit niet doen. Hoewel leasecontracten die diensten omvatten meestal hogere maandelijkse betalingen hebben, kunnen ze op de lange termijn kosten besparen omdat je dan minder zelf hoeft uit te geven aan onderhoud en onverwachte reparaties.

Aanbetaling en slottermijn

Sommige leasecontracten vereisen dat je een aanbetaling doet aan het begin van de leaseperiode, terwijl andere een slottermijn aan het einde vereisen. Dit kan ook van invloed zijn op het maandelijkse bedrag. Een hogere aanbetaling of slottermijn kan immers resulteren in een lager maandelijks leasebedrag.

Het leasebedrag wordt dus beïnvloed door verschillende variabelen. Het loont om goed te begrijpen welke factoren precies van invloed zijn op de kosten, omdat je dan ook weet aan welke knoppen je eventueel kunt draaien om de kosten omlaag te krijgen en goedkoop een auto te leasen. Zo komt een leasecontract dat bij je wensen en budget past mogelijk eerder binnen handbereik.

Previous «
Next »