Hoe zet je een goede HR-afdeling op?

  • Flex
  • Comments Off
hr afdeling

Elke organisatie, van een multinational tot een klein bedrijf, zal een ​​HR-afdeling (Human resources) op moeten zetten. Dit HR-team concentreert zich op de mensen binnen het bedrijf en dit zal je waarschijnlijk op de lange termijn succesvol maken. Tegenwoordig zijn er bedrijven, zoals nmbrs, die je kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het verwerken van data. Maar waar begin je en wat zijn de vitale functies van een HR-afdeling?

Waarom jouw bedrijf een HR-afdeling nodig heeft

Om de waarde van een HR-afdeling echt te begrijpen, moet je eerst leren wat deze voor een organisatie doet. De belangrijkste functies van een HR-afdeling zijn:

– Talent werving

– Gezondheid en veiligheid

– Werknemersrelaties

– Training en ontwikkeling van medewerkers

– Vergoeding en voordelen

Arbeidsrecht

– Bedrijfscultuur en betrokkenheid.

Zonder een HR-afdeling kan het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat deze punten effectief worden afgehandeld. Inderdaad, als het gaat om het interviewen van toptalent, het implementeren van veiligheidsbeleid, het creëren van trainingsprogramma’s om werknemers te ontwikkelen, toezicht te houden op de salarisadministratie en personeel beloningen en om in lijn te blijven met de standaard naleving van de regelgeving, speelt de HR-afdeling een hele belangrijke rol. Het juiste beheer hiervan kan het succes van jouw bedrijf maken of breken, dus prioriteit geven aan de HR-afdeling is in het belang van de organisatie!

Hoe bouw je een HR-afdeling?

Het hebben van een HR-afdeling is van vitaal belang, maar het opzetten ervan kan nogal overweldigend zijn. Om het proces gemakkelijker te maken, kijken we nu naar wat je kunt doen om een HR-afdeling op te bouwen. Voordat je je HR-afdeling inricht, moet je eerst de cultuur van jouw bedrijf vaststellen. Het belangrijkste doel van een HR-afdeling is om de mensen binnen de organisatie centraal te stellen. Dit houdt in dat ze worden beschermd, ontwikkeld, betaald, aangenomen en gepromoot. Dit alles sluit aan bij de bedrijfscultuur, aangezien de HR-afdeling zich zal richten op het bevorderen ervan binnen elke functie. 

Wanneer het human resources-team een ​​kandidaat in dienst neemt, is het belangrijk dat de bedrijfscultuur aan de sollicitant wordt uitgelegd. Hetzelfde geldt voor het schrijven van beleid of het maken van trainingen, omdat ze ervoor moeten zorgen dat de bedrijfscultuur in deze documenten wordt weerspiegeld. Zelfs wanneer ze de betrokkenheid van medewerkers bevorderen en voordelen evalueren, vormt de bedrijfscultuur de ruggengraat van deze processen. 

Definieer het “waarom” van het bedrijf

Het leukste aan het helemaal opnieuw opbouwen van een HR-afdeling is het creëren van een visie voor de professionele groei van het bedrijf. Als startup neem je de tijd om na te denken over het ‘waarom’ van je organisatie. Waarom doet je bedrijf wat het doet? Neem de tijd om doelen te stellen terwijl je een visie creëert en onthoud: HR is het gezicht van die visie, aangezien zij vaak het eerste contact zijn dat kandidaten met jouw bedrijf hebben. 

Opstellen van een plan

Bij het vaststellen van de missie voor jouw organisatie is het tijd om tot de kern te komen. Je hebt het ”waarom” vastgesteld, dus nu is het tijd om te definiëren wat je gaat bereiken en hoe je het precies gaat bereiken. Zie dit als het geven van jouw toekomstige HR-afdeling de tools die ze nodig hebben om de organisatie vooruit te helpen door een gedetailleerd missieplan te volgen. Het zal hen bijvoorbeeld in staat stellen om functiebeschrijvingen, toekomstige trainingen en werknemers activiteiten te creëren op basis van de algemene missie van de organisatie. Wanneer kandidaten solliciteren naar banen bij uw organisatie, kunnen ze controleren of het missieplan van het bedrijf aansluit bij hun professionele doelstellingen. Zorg er dus voor dat je missie duidelijk omschrijft wat je doet en hoe je het doet, op een beknopte manier.

Previous «
Next »