Hoe zorg je voor een goede IT security binnen je bedrijf?

  • Flex
  • Comments Off
cyber security

Cybersecurity is de bescherming van met internet verbonden systemen zoals hardware, software en gegevens tegen cyberdreigingen. Er wordt daarbij gezorgd dat individuen en bedrijven geen ongeoorloofde toegang hebben tot jouw data en andere geautomatiseerde systemen. Aangezien IT security voor elk bedrijf tegenwoordig belangrijk is, duiken wij hieronder in dit fenomeen, om je een zo goed mogelijk beeld hiervan te geven.

Een goede cyber beveiligingsstrategie beschermt je bedrijf tegen kwaadwillende aanvallen die zijn ontworpen om toegang te krijgen tot de systemen en gevoelige gegevens van een organisatie of gebruiker. Hackers doen dit door deze data te wijzigen, te verwijderen, te vernietigen of af te persen. Cyberbeveiliging is ook een hulpmiddel bij het voorkomen van aanvallen die erop gericht zijn de werking van een systeem of apparaat uit te schakelen of te verstoren.

Waarom is cyberbeveiliging belangrijk?

Met een toenemend aantal gebruikers, apparaten en programma’s in de moderne onderneming, in combinatie met de toegenomen hoeveelheid aan gegevens (waarvan een groot deel gevoelig of vertrouwelijk is) blijft het belang van cyberbeveiliging toenemen. Het groeiende aantal, en de verfijning, van cyberaanvallers en aanvalstechnieken verergeren het probleem nog meer en bewijzen des te meer hoe belangrijk IT security is.

Wat zijn de verschillende onderdelen van cybersecurity en hoe werkt het?

Het veld cybersecurity kan worden onderverdeeld in verschillende secties, waarvan de coördinatie binnen de organisatie cruciaal is voor het succes van een cybersecurity programma. Het handhaven van een beveiliging in een voortdurend veranderend dreigingslandschap is een uitdaging voor alle bedrijven. Traditionele benaderingen, waarbij middelen werden ingezet om systemen te beschermen tegen de grootste bekende bedreigingen, terwijl minder bekende bedreigingen niet werden verdedigd, is niet langer afdoende. Om de veranderende risico’s bij te houden, is een meer proactieve aanpak nodig. 

Wat zijn de voordelen van cyberbeveiliging?

De voordelen van het implementeren en onderhouden van IT security zijn onder meer:

– Bescherming voor eindgebruikers.

– Naleving van de regelgeving.

– Bedrijfscontinuïteit.

– Verbeterd vertrouwen in de reputatie van het bedrijf en vertrouwen voor ontwikkelaars, partners, klanten, belanghebbenden en werknemers.

– Bescherming tegen cyberaanvallen en datalekken.

– Bescherming van data en netwerken.

– Voorkomen van onbevoegde gebruikers toegang.

– Verbeterde hersteltijd na een inbreuk.

Wat zijn de verschillende soorten cyberbeveiliging bedreigingen?

Het proces om goed geïnformeerd te blijven over nieuwe technologieën, beveiliging trends en informatie over bedreigingen is een uitdagende taak. Het is noodzakelijk om data en andere activa te beschermen tegen cyberdreigingen, die tegenwoordig vele vormen kunnen aannemen. Verschillende soorten cyberbedreigingen zijn onder meer:

– Malware: dit is een vorm van kwaadaardige software waarbij elk bestand of programma kan worden gebruikt om een ​​computergebruiker schade toe te brengen. Dit omvat wormen, virussen, Trojaanse paarden en spyware.

– Ransomware is een ander type malware. Het gaat om een ​​aanvaller die de computer systeembestanden van het slachtoffer vergrendelt, meestal door middel van codering, en een betaling vraagt ​​om ze te decoderen en te ontgrendelen.

– Social engineering is een aanval die afhankelijk is van menselijke interactie om gebruikers te misleiden tot het overtreden van beveiligingsprocedures om gevoelige informatie te verkrijgen die doorgaans wordt beschermd.

– Phishing is een vorm van social engineering waarbij frauduleuze e-mail- of sms-berichten worden verzonden die lijken op die van betrouwbare of bekende bronnen. Het zijn vaak willekeurige aanvallen, met de bedoeling van deze berichten om gevoelige gegevens te stelen, zoals creditcard- of inloggegevens.

– Spear phishing is een type phishing-aanval die een beoogde gebruiker, organisatie of bedrijf heeft.

– Distributed denial-of-service (DDoS)-aanvallen zijn aanvallen waarbij meerdere systemen het verkeer van een gericht systeem verstoren, zoals een server, website of andere netwerkbron. Door het doel te overspoelen met berichten, verbindingsverzoeken of pakketten, kunnen de aanvallers het systeem vertragen of laten crashen, waardoor legitiem verkeer het niet kan gebruiken.

Automatisering is een integraal onderdeel geworden om bedrijven te beschermen tegen het groeiende aantal en de verfijning van cyberdreigingen. Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning in bedrijven met grote datastromen kan de cyberbeveiliging helpen verbeteren!

Previous «
Next »