Met raamdecoratie bespaar je energie!

  • Rogier
  • Comments Off

Behalve dat raamdecoratie gewoon mooi, bijzonder of uniek is en een ruimte en raam mooier en gezelliger maakt of inkijk voorkomt, kan de juiste raamdecoratie ook zorgen voor een fors lagere energienota. Sterker nog, in sommige gevallen is enkelglas met raamdecoratie minstens zo isolerend als dubbel glas. Nog sterker: enkel glas en de best isolerende raamdecoratie kent een beduidend betere isolatiewaarde in vergelijking met normaal dubbel glas, HR-glas uitgezonderd.

Isolerende raamdecoratie

Natuurlijk, idealiter kies je voor dubbel glas van bij voorkeur HR+ of nog liever HR++ kwaliteit. Soms is dit echter geen optie, bijvoorbeeld voor monumenten. Wie het desondanks toch warm wil houden en energie en dus geld wil besparen, die kiest voor isolerende raamdecoratie. Alleen al de natuurlijk isolerende werking van een aantal vormen van raambekleding bieden op jaarbasis zomaar enkele tientjes tot ruim honderd euro besparing.

Gordijnen op maat

Wil je bezuinigen door raamdecoratie, zorg dan dat je elke avond en nacht de gordijnen dicht doet en houd gordijnen of andere vormen van raamdecoratie weg van de verwarming. Kies dus daarom ook voor gordijnen op maat. Anders gaat namelijk heel erg veel warmte verloren en naar buiten. Wie veel energie wil besparen, die doet er verstandig aan voor een dubbel plisségordijn te kiezen, voorzien van een coating van aluminium aan de binnenkant. Bewezen is dat dit behoorlijk veel energie bespaart. Kies je de juiste isolerende raamdecoratie (en sluit je die indien mogelijk als het donker is) dan kun je zomaar 270 M3 gas besparen. Let op: dit is zo ongeveer 180 euro op jaarbasis. Ook goed nieuws is dat je op deze manier niet alleen aan je portemonnee denkt, maar ook aan het milieu. Zo wordt immers beduidend minder CO2 uitgestoten.

Het gordijn dicht

Iedereen herkent wel dat gevoel dat het binnen met het gordijn dicht veel lekkerder voelt dan wanneer de gordijnen open zijn. De stof van de gordijnen wordt warmer dan glas en er is simpelweg minder tocht. In veel gevallen kan de thermostaat zelfs wel wat lager. Ook dit kan gerekend over een jaar weer heel veel schelen; tot wel zes procent op de kosten voor het verwarmen van je huis. Het mooie is dat raamdecoratie verfraaiend werkt en er tegenwoordig in ontzettend veel verschillende motieven, kleuren en vormen verkrijgbaar is. Er is altijd raambekleding die past bij je huis. Koop je iets voor de ramen, kijk dan in het vervolg niet alleen naar de verfraaiing maar informeer ook meteen even naar de isolerende werking en kijk eens naar plisségordijnen.
Plisségordijnen als dubbel glas dus, het kan. Vanwege het feit dat het gebruikte zigzag-profiel dubbel uitgevoerd is, ontstaat een soort van honingraatstructuur. Die structuur heeft een horizontale luchtkamer en die kamer biedt een isolerende werking. Kies je voor de variant met aluminium coating, dan wordt die mate van isolatie nog eens fors verhoogd.

Previous «
Next »