Vergroot je meerwaarde met data science vaardigheden in Python

  • Flex
  • Comments Off
data science

Dit artikel is gebaseerd op een interview dat wij hielden met Peter Tieleman, oprichter van adviesbureau Data Science Partners (DSP). We spraken over de betekenis van data science, een term die je steeds vaker voorbij hoort komen. En niet zonder reden volgens Peter.

Kun je allereerst uitleggen wat we onder data science verstaan? “Onder de term data science versta ik het alles waarbij je data slim inzet om tot waardevolle inzichten en activiteiten te komen. Hierbij maak je veelal gebruik van algemene sector-/ organisatiekennis, vaardigheden op het gebied van programmeren in bijvoorbeeld Python of R, en kennis van statistiek. Met deze combinatie van skills kun je data omzetten naar waardevolle informatie op een manier die tot voor kort niet mogelijkwas. Activiteiten waar je als data scientist mee bezig bent zijn bijvoorbeeld het combineren van gegevens uit verschillende bronnen om tot vernieuwende inzichten te komen, het gebruiken van historische data om voorspellingen voor de toekomst te doen zodat je bijvoorbeeld slimmer kunt inkopen of meer kunt verkopen, of bijvoorbeeld het trainen en inzetten van machine learning modellen zodat computers een veel van het denkwerk van mensen overnemen en nog vaak beter presteren ook.”

Is deze trend naar data-intensieve organisaties specifiek voor bepaalde sectoren? “Persoonlijk denk ik van niet. Iedere organisatie, groot of klein, werkt meer en meer met data. Waar de allereerste computers destijds alleen betaalbaar waren voor grote bedrijven, heeft tegenwoordig ieder bedrijf wel eigen software, een website en een app.”

“Hiermee verzamelt iedere organisatie continu data van medewerkers, klanten, processen, producten en diensten. De hulpmiddelen om data om te zetten in waardevolle inzichten verbeteren en zijn steeds laagdrempeliger in te zetten.”

“Je kunt vandaag de dag sneller dan ooit applicaties maken door gebruik te maken van low code, waarbij je weinig hoeft te programmeren. Daarnaast zijn door programmeertalen als Python complexe machine learning algoritmes eenvoudig te gebruiken en toe te passen. Hierdoor kan iedere organisatie, groot of klein, steeds makkelijker de potentie van data science benutten.”

Hoe denken jullie vanuit Data Science Partners organisaties te kunnen helpen? “Vanuit Data Science Partners helpen wij zowel organisaties als individuen met data-gedreven werken vanuit drie invalshoeken: training, consultancy, en software.”

“Vanuit praktische trainingen leren wij deelnemers om in korte tijd zelfstandig aan de slag te gaan met data science. Afhankelijk van de behoeften hebben wij trainingen voor open inschrijvingen, incompany trainingen en persoonlijke ontwikkeltrajecten voor een-op-een coaching. Hierbij komen gebieden aan bod zoals een introductie in data science, theorie en toepassing van machine learning, image recognition en deep learning. Maar ook het werken met ruimtelijke data (GIS), databases (SQL) en applicaties (API’s en zelf applicaties maken). Hierbij gebruiken wij vrijwel altijd de populaire talen Python en R.”

“Binnen de consultancy tak helpen wij organisaties met hun specifieke uitdagingen bij het data-gedreven werken. Denk hierbij aan hulp bij het maken en toepassen van machine learning modellen, slim automatiseren van digitale processen en het maken van specifieke software en applicaties. Tevens geven wij strategisch advies op het gebied van data-gedreven werken.”

“Een voorbeeld van door ons ontwikkelde software die helpt bij data-gedreven werken is de app Touchbase. Dit is een real-time dashboard voor operationele ondersteuning in bedrijfsprocessen. In Touchbase kun je zeer eenvoudig stuurinformatie tonen en delen met anderen. Hierdoor is het de ideale tool om prioriteiten op te volgen en beslissingen te nemen. Het werkt moeiteloos samen met andere softwarepakketten zoals ERP en CRM systemen. Touchbase wordt bijvoorbeeld ingezet om medewerkers te laten samenwerken met voorspellingen vanuit machine learning modellen. Dit helpt mensen om hun werk sneller, makkelijker en beter te kunnen doen.”

Hoe kunnen zelfstandigen zich voorbereiden op een toekomst die zal draaien om data en het uitnutten ervan? “Digitalisering en data-gedreven werken neemt inderdaad alleen maar toe. Hierdoor zal nog meer van wat gebeurt digitaal plaatsvinden. Zelfstandigen zullen zich hieraan moeten aanpassen. De beste manier om dit te doen is bijscholing. Je kunt zowel online als klassikaal bijscholen. Vervolgens werkt het het best om te gaan oefenen met eigen overzichtelijke projecten. Dit kunnen projecten zijn binnen je eigen bedrijf of kleine projecten voor opdrachtgevers. Stap voor stap leer je de vaardigheden die je in de toekomst nodig zult hebben het best.”

Data Science Partners is een advies- en trainingsbureau op het gebied van data science. De visie van de organisatie is dat data science voor iedereen relevant is, en probeert daarom op laagdrempelige wijze de meerwaarde te tonen aan klanten.

Previous «
Next »