• Homepage
  • >
  • werkplek
  • >
  • De beste veiligheidsschoenen voor jouw werkplek: Wat zijn de beste veiligheidsschoenen?

De beste veiligheidsschoenen voor jouw werkplek: Wat zijn de beste veiligheidsschoenen?

  • Rogier
  • Comments Off
veiligheidsschoenen-verplicht

Voor bepaalde beroepen zijn werkschoenen nodig. Wanneer je de opdracht krijgt om veiligheidsschoenen te kopen, kan het soms lastig zijn om de juiste werkkleding en werkschoenen te kiezen. Er zijn veel opties, en daarnaast zijn er verschillende veiligheidsniveaus die verschillende veiligheidsschoenen vereisen. Welke werkschoenen zijn nodig voor welke klussen? We leggen het je uit!

Waar moet een veiligheidsschoen aan voldoen en zijn veiligheidsschoenen verplicht?

Veiligheidsschoenen voor heren en dames zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende stijlen en soorten, zodat je die saaie grote zwarte schoenen niet hoeft te kopen. De vraag ‘Waar moet een veiligheidsschoen aan voldoen? en welk type veiligheidsschoen is verplicht ?’ is moeilijk direct te beantwoorden. Dit komt omdat elke branche zijn eigen eisen stelt aan veiligheidsschoenen. In sommige beroepen zijn ijzeren neuzen erg belangrijk, terwijl in andere juist antislip zolen belangrijk zijn. Zijn veiligheidsschoenen verplicht? Vaak niet, maar dat wil niet zeggen dat het niet toch beter kan zijn goede werkschoenen te dragen al zijn er geen veiligheidsschoenen verplicht.

Welke werkschoenen heb ik nodig?

Wat zijn goede werkschoenen en welke werkschoenen heb ik nodig?

Een goede werkschoen moet voldoen aan een aantal punten:

– Veiligheidsneus
– Waterdichte schacht
– Ondersteunend voetbed
– Antistatische eigenschappen
– Energie absorberende hak
– Goed loopprofiel
– Gesloten en verstevigde hielkap
– Een stalen tussenzool
– Zijn werkschoenen verplicht

Er zijn dus behoorlijk wat punten waar je op kunt letten bij het kopen van goede werkschoenen. Een aantal bekende merken met goede werkschoenen zijn:

– Lowa werkschoenen (wandelmerk dat werkschoenen maakt)
– Safety jogger
– Gri-sport werkschoenen
– No Risk discovery
– Puma werkschoenen

Wetgeving veiligheidsschoenen : Welk type veiligheidsschoen is verplicht ?

Goede schoenen dragen is dus belangrijk voor je voeten en je veiligheid. Je vraagt je nu dus af ‘ Welk type veiligheidsschoen is verplicht ‘. Maar zijn werkschoenen verplicht? Lang niet altijd, behalve voor degenen die in de bouw werken zijn werkschoenen verplicht.

In de bouw komen vaak onveilige werkomstandigheden voor. Bovendien gezien het hoge risico op arbeidsongevallen. Werkgevers kunnen om verschillende redenen ook eisen dat hun werknemers werkschoenen dragen: De belangrijkste reden is de veiligheid van haar medewerkers. Werkgevers kunnen ook aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval, en dus een bordje ophangen met ‘ werkschoenen verplicht ‘.

De werkgever moet dan aantonen of hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Zo mogen werkgevers persoonlijke beschermingsmiddelen aan hun werknemers verstrekken.

Hoe oud mogen werkschoenen zijn?

We hebben ons al afgevraagd:’ Welke werkschoenen heb ik nodig? ‘ en dus nu kijken we naar ‘ Hoe oud mogen werkschoenen zijn ?’ en goed paar werkschoenen gaat vaak iets langer mee dan goedkope schoenen. Naast de langere levensduur van de schoenen is de ondersteuning en stevigheid veel beter dan die van een ongecertificeerd paar. Omdat je veel loopt of staat, is de stevigheid van je schoenen erg belangrijk. Zorg dus voor goede werkschoenen. Dit resulteert direct in minder voetproblemen en minder voetvermoeidheid.

Hoe lang je met je werkschoenen kunt doen is afhankelijk van een aantal factoren:
Hoeveel dagen per week werk je?
Hoeveel uren werk je gemiddeld per dag?
Draag je elke dag dezelfde schoenen?
Ben je vooral veel aan het lopen of sta je veel stil?

Al deze zaken tezamen bepalen het antwoord op de vraag ” Hoe oud mogen werkschoenen zijn ?”. Gemiddeld kun je zeggen dat je na maximaal anderhalf jaar wel aan een nieuw paar toe bent bij een werkweek van 40 uur. Je kunt de levensduur van je werkschoenen verlengen door de schoenen om de dag te dragen. Je wisselt dan twee paar schoenen af, zodat elk paar tussenduur een dag rust krijgt en eventueel vocht echt goed kan verdampen.

Wat is het verschil tussen S1 en S3 schoenen?

Er zijn verschillende veiligheidsnormen op het gebied van werkschoenen. Het ene beroep is het andere niet, daarom heeft elk beroep zijn eigen normen.

Op het gebied van werkschoenen bestaan er de volgende standaarden: SB, S1, S1P, S2 en S3. Binnen deze pijlers kunnen ook de nodige dwarsverbanden worden gelegd, maar we leggen voor nu even deze categorieën uit.

Naast deze veiligheidsstandaarden bestaan er nog enkele selectiecriteria. Denk aan waterdichte werkschoenen, lichtgewicht, metaalvrij, extra breed, ademend, atletisch en meer. Hierdoor kunnen je kiezen uit een breed scala aan werkschoenen.

De meeste verkochte werkschoenen zijn S3-conforme werkschoenen. S3-werkschoenen en S3-veiligheidsschoenen bieden uw voeten de hoogste mate van veiligheid, maar ze zijn vaak wat zwaarder en logger en lang niet altijd nodig.

Normering Safety Base (SB)

De veiligheidsneus beschermt tegen schokken van 200 joule.

Ook de schokdemping in de hak beschermt tegen minimaal 200 joule.
Het bovenmateriaal van de schoen is synthetisch.

Normering S1
– SB normering
– De gesloten zone aan de hiel zorg ervoor dat energie geabsorbeerd wordt.
– De zool biedt weerstand tegen koolwaterstoffen
– De schoen heeft antistatische eigenschappen.

Normering S1P
– S1 normering
– Naast de bovenstaande voorschriften beschermt de antiperforatiezool je tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen zoals spijkers.

Normering S2
– S1 normering
– Naast de bovenstaande voorschriften beschermt deze schoen je over het algemeen nog beter tegen invloeden van buitenaf

Normering S3
– S2 normering
– Deze schoen beschermt het beste tegen schokken, stoten en vallende voorwerpen.
– Antiperforatiezool tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen via de zool.

Wanneer je alleen in een droge omgeving werkt, dan is een S1P schoen vaak prima geschikt. Wanneer er in ieder geval geen scherpe voorwerpen op de grond liggen, zoals spijkers of schroeven, dan volstaat een S1 of een S2 schoen. Alleen in situaties waar je echt veel risico loopt is een S3 schoen aan te raden, omdat al die veiligheid er ook wel voor zorgt dat de schoenen vaak log en zwaar aanvoelen. Als je veel moet lopen tijdens je werk is dit veel minder prettig.

Vergoeding werkschoenen voor werkgever

Zowel als werknemer als als werkgever is het handig om te weten dat werkschoenen volgens de Belastingdienst onder een specifieke categorie vallen. Je kunt voor werkschoenen dus vaak een onbelaste vergoeding bieden of krijgen. Als je werkschoenen aanmerkt als Arbo voorziening, dan kun je de werkschoenen onbelast aan je werknemer vergoeden. Deze regeling is van toepassing als je
Een Arboplan hebt waar de werkschoenen in vermeld staan
De werknemer de schoenen ook daadwerkelijk gebruikt
De werknemer geen eigen bijdrage hoeft te betalen voor zijn of haar werkschoenen.

Welke werkschoenen in magazijn?

In een magazijn wordt vaak met zware materialen gewerkt die op pallets staan. Dus welke werkschoenen in magazijn? Om je voeten goed te beschermen worden hier schoenen van in ieder geval S1 niveau aangeraden, die naast stalen neuzen ook een stevige zool hebben. Per werkplek kan het vervolgens verschillen of er aanvullende eisen aan de schoenen worden gesteld.

Werkschoenen in de zorg

Voor werknemers in de zorg is het erg belangrijk om schoenen te dragen die voorzien zijn van een antislipzool en daarnaast een comfortabele loopzool hebben. Vaak moet je tijdens het werk op vochtige oppervlakten lopen en gebeurt veel van het werk staand. De werkschoenen moeten hygiënisch en waterafstotend zijn. Het ‘klomp model’ komt vaak in de zorg voor, omdat deze aan alle voorwaarden uitstekend voldoet.

Werkschoenen in de horeca

In de horeca wordt erg veel gelopen, waardoor een goede stabiliteit van de werkschoenen belangrijk is. Ook kunnen de vloeren nat worden, waardoor een antislipzool geen overbodige luxe is. Een veiligheidsneus beschermt je tenen als er iets valt, maar ook als er iemand per ongeluk op je tegen trapt op een drukke avond.

Werkschoenen in de bouw

In de bouw lopen je voeten veel gevaar. Er kunnen zware voorwerpen op je voeten vallen, je klimt soms op natte objecten op grotere hoogte en er zwerven scherpe voorwerpen rond. Je kies in de bouw dus voor de veiligste schoen die je kunt vinden, ook al loopt deze wat minder makkelijk. Veiligheid staat hier voorop!

Conclusie

Hoewel het antwoord op de vraag ” Wat zijn de beste veiligheidsschoenen ?” dus afhangt van de omstandigheden waarin je werkt en de wetgeving veiligheidsschoenen redelijk beperkt is, is het wel een goed idee om te investeren in goede werkschoenen. Of het nu gaat om werkschoenen in de zorg, werkschoenen in de bouw of werkschoenen in de horeca, ook een omgeving die geen veiligheidsschoenen verplicht kan toch een reden zijn om je voeten extra veilig te houden. Let zoals we eerder aangeven ook op de vergoeding werkschoenen voor werkgever en onderzoek goed “Waar moet een veiligheidsschoen aan voldoen”. Zo weet je zeker dat je voeten tijdens je werk veilig zijn!

Previous «
Next »