Wat is een AA-accountant en hoe word je dat?

  • Flex
  • Comments Off
aa accountant

Een AA-Accountant, beter bekend als een Accountant-Administratieconsulent, zorgt voor financiële overzichtelijkheid bij bedrijven. Doorgaans is een AA-accountant werkzaam voor het midden- en kleinbedrijf en adviseert klanten op administratief, financieel en fiscaal gebied. Als AA-accountant werk je voor een accountantskantoor of je laat jezelf inhuren als interne accountant bij een bedrijf over overheidsinstelling. Ben jij geïnteresseerd in accountancy en ben je benieuwd hoe je AA-accountant wordt? Lees dan verder.

AA en RA 

Er zijn twee soorten accountants, de Accountant-Administratieconsulent (AA) en de Register-Accountant (RA). Het grote verschil is dat een RA een academische opleiding heeft afgerond en zich bezig houdt met financiële processen in grote organisaties. Een AA heeft meestal een hbo-opleiding afgerond en werkt meestal voor het midden- en kleinbedrijf. Hij heeft vaak een meer adviserende rol. 

Geschikt?

Als AA-accountant ben je breed inzetbaar voor je klanten. Je dient alle facetten binnen de accountancy te kennen. Zo moet je bekend zijn met cijfers en heb je een goed analytisch vermogen. Als AA-accountant ben je verantwoordelijk voor het opstellen, beoordelen en controleren van de jaarrekening van verschillende ondernemers. Dit zorgt ervoor dat de ondernemer een goed overzicht krijgt van zijn financiële situatie. Precisie en een gestructureerde werkhouding zijn hierbij van belang. Daarnaast ben je voor ondernemers een vertrouwenspersoon als het aankomt op hun financiën, dus integriteit en betrouwbaarheid zijn belangrijke kenmerken van een AA-accountant.

Verder moet je goed kunnen luisteren naar de wensen en behoeften van de ondernemer. Je beslist altijd in overleg met de ondernemer. Het draait tenslotte om hun bedrijf. 

Opleiding

Niet iedereen kan zichzelf zomaar AA-accountant noemen. Het is niet voor niets een beschermde titel en het opleidingstraject wordt vaak als pittig en intensief beschouwd. Om de titel AA-accountant te mogen dragen, dien je de Praktijkopleiding AA succesvol te hebben afgerond. Daarnaast dien je ingeschreven te staan in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Gelukkig zijn er in Nederland zijn er verschillende financiële opleidingen die jou helpen om je kennis op financieel gebied te vergroten. De meeste AA-accountants hebben een accountancy opleiding gevolgd waarmee ze een startersfunctie in de accountancy hebben vergaard. Je begint doorgaans als assistent-accountant, waarbij je tegelijkertijd de Praktijkopleiding AA volgt. Daar doe je ervaring op met verschillende kleine klanten en jaarrekeningen. 
Ben jij enthousiast geworden over het Accountancy vak en zie jij jezelf later als AA-accountant aan de slag gaan? Kijk dan eens op de site van MVP om meer informatie te vinden over de opleidingsmogelijkheden en carrièrekansen in deze branche.

Previous «
Next »