4 plekken waar je kapitaal voor je nieuwe onderneming kan zoeken

  • Rogier
  • Comments Off
kapitaal

Bij het opstellen van het financieel plan moet je over verschillende zaken nadenken. Er is bijvoorbeeld de resultaatsberekening en de cashflowprognose, maar een ander belangrijk luik is de financiering. Je moet namelijk goed weten hoeveel middelen je nodig hebt en waar je ze gaat halen. Je kan kijken in je eigen omgeving of je kan aankloppen bij andere kredietverstrekkers.

In je eigen omgeving zoeken

In de eerste plaats kan je natuurlijk zelf het startkapitaal van je spaarrekening halen. Lekker handig en dan hoef je geen financiering te zoeken. In de praktijk is dit niet altijd haalbaar. Een alternatief is geld ophalen bij family, friends and fools – of iets minder neerbuigend: family, friends and fans. Vaak wordt daarbij gekeken in de richting van een onderhandse lening, wat een investering op korte termijn is. Een alternatief is het investeren in aandelen van de nieuwe onderneming. Op lange termijn kan de opbrengst dan groter zijn en als ondernemer heb je de molensteen van rente en aflossingen niet om je nek, maar anderzijds zijn de risico’s voor de investeerder wel groter.

Financiering via de bank

Daarnaast kan je ook kiezen voor een lening bij een professionele kredietverstrekker zoals de bank. Hier zijn er vaak veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een rekening-courantkrediet. Dit is onder meer nuttig om de inventaris en de voorraden te financieren en om over geld te beschikken tot wanneer debiteuren betalen. Ook lease-formules kunnen interessant zijn. Het gaat dan niet alleen om het leasen van een auto, maar ook om het leasen van een machine. Ten slotte zijn er de daadwerkelijke leningen met een vaste looptijd en met een variabele of vaste maandlast. Spreek erover met je bank en ontdek de mogelijkheden.

Microkrediet en MKB-krediet

Als startende ondernemer is het in de praktijk vaak lastig om een lening te krijgen bij de bank. Een oplossing is het microkrediet van Qredits. Hiermee kan je als zzp’er of mkb’er maximaal 50.000 euro lenen bij een looptijd van één tot tien jaar. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je een goed ondernemingsplan hebben en moet je over ondernemingsvaardigheden beschikken.

Wanneer de kredietbehoefte groter is dan 50.000 euro kan het MKB-krediet dan weer een oplossing bieden. Ook dit is een zakelijke lening die je aangaat bij Qredits, maar dan voor een bedrag van minstens 50.000 en hoogstens 250.000 euro. En ook hier zijn er opnieuw allerlei voorwaarden waar je rekening mee dient te houden. Je moet je bijvoorbeeld hoofdzakelijk op de Nederlandse markt focussen, je moet minimaal 18 jaar oud zijn en je bedrijf mag niet gericht zijn op seks, wapens, drugs of tabak.

Starten met een uitkering

Wanneer je vanaf een uitkering start, beschik je wellicht niet over het nodige startkapitaal. De overheid moedigt echter de stap naar het ondernemerschap aan. Een van de manieren waarop het dit doet, is door middel van het Starterskrediet. Over dit krediet van het UWV betaal je 8% rente en de maximale looptijd bedraagt tien jaar. Momenteel kan je maximaal 37.816,86 euro lenen, maar raadpleeg altijd de normbedragen op de website van het UWV voor de actuele cijfers. Houd er verder rekening mee dat je je ondernemingsplan moet voorleggen en dat er aanvullende voorwaarden gelden. Zo moet je bijvoorbeeld een recente BKR-verklaring bezorgen. Dit vraag je aan bij je bank en kost je ongeveer 5 euro.

Previous «
Next »